Milena Ševo zbog tuđeg kredita od 11.000 KM ostaje bez pola stana

Agonija Milene Ševo (55) iz Prijedora, koja je prije sedam godina bila treći žirant svojoj radnoj kolegici Mileni Šurlan na kredit od 9.000 KM, ovih dana dobila je svoj epilog. Iz Osnovnog suda u Prijedoru na adresu Ševo stigla je izvršna sudska presuda po kojoj ona mora izmiriti kompletan dug Milene Šurlan koji s kamatama trenutno iznosi 11.109,92 KM.

Ide na licitaciju
Ukoliko to ne uradi u narednih desetak dana, ostat će bez polovine dvosobnog stana koji ide na „doboš“. Ševo, koja je i član Udruženja prevarenih žiranata iz Prijedora, u međuvremenu se, mada joj je sugerirano da žalba ne odlaže izvršenje, žalila i Okružnom sudu u Banjoj Luci.
– Stan sam otkupila zajedno sa suprugom Zoranom i moja polovina sad treba ići na licitaciju. Ne znam kako će to izvesti, samo mi je rečeno da banka mora namiriti svoja potraživanja. Ili pola stana ili kredit u cijelosti – očajna je Ševo.
Sebe smatra žrtvom prevare, jer joj, kako tvrdi, nije jasno zbog čega se u izvršnim sudskim rješenjima nigdje ne spominju imena prva dva žiranta spornog kredita.
– Hypo Alpe Adria banka za dugovanja moje imenjakinje i bivše radne kolegice koja je platila samo nekoliko rata kredita ne tereti ni Milorada Šipku, bivšeg direktora „Vodovoda“, ni Jelenka Konjevića koji sad radi negdje u Banjoj Luci, a koji su prvi i drugi žirant, već samo mene kao trećeg. Saznala sam da su se njih dvojica mudro izvukli iz ove gužve, jer su svu svoju imovinu prepisali na porodicu. Sad ja hodam po bankama i s platom od 400 KM pokušavam da dignem kredit kako bih ga prebacila banci jer, u suprotnom, ostajem bez polovine stana. Drugog izbora nemam – priča ogorčeno Ševo.

Fizički obračuni
Ona je, hvatajući se kao davljenik za slamku, u međuvremenu pronašla i Milenu Šurlan, ali, kako tvrdi, razgovor nije mnogo pomogao, jer je ova ostala bez posla i s više kreditnih zaduženja teških oko 200.000 KM koje listom plaćaju naivni žiranti. Za javno komentiranje ovog slučaja koji bi mogao biti i prvi u Prijedoru u kojem imovina žiranta zbog tuđeg kreditnog duga ide na licitaciju, porodica Šurlan nije raspoložena.
Nenad Mirković, predsjednik Udruženja prevarenih žiranata iz Prijedora, tvrdi da bi se u „Ševinoj koži vrlo brzo moglo naći još najmanje 50 prevarenih Prijedorčana“.
– Nisu isključeni ni fizički obračuni s dužnicima koji su nam ukrali živote, upropastili porodice, srozali dostojanstvo, ukaljali obraz… Hodamo kao žigosani ovim gradom, a država šuti. Prvom meni, a vjerujem i ostalima, bit će bolje u zatvoru nego na slobodi – poručuje Mirković, prema čijim se saznanjima još oko 40 Prijedorčana našlo na famoznom kreditnom „spisku“ Milene Šurlan.

Banka ispoštovala procedure
Iz Hypo Alpe Adria banke Banja Luka saopćeno nam je da je, nakon što ovaj kredit nije mogao biti naplaćen redovnom procedurom, banka pokrenula prijedlog za izvršenje na imovini glavnog dužnika i nekretnini jednog od solidarnih dužnika. Banka je, kako ističu, u ovom slučaju, kao i u svim sličnim, u potpunosti poštovala zakonske procedure.

Prepisali imovinu
Milorad Šipka, prvi žirant Milene Šurlan, iako ne može da pomogne, „nastale probleme dobro razumije“. Kaže da je Mileni Šurlan bio žirant na tri kredita, od kojih jedan od njih, podignut u NLB banci, i danas vraća.
– Potražio sam i pomoć advokata koji su mi rekli da pare moram vratiti, a nakon toga građanskom parnicom ganjati svoja prava. Prije dvije godine odbio sam da vraćam njen kredit Hypo banci i svu imovinu prepisao sam na svoju porodicu. Isto je, koliko sam čuo, uradio i Jelenko Konjević koji je Mileni Šurlan bio žirant na čak pet kredita – kaže Šipka.
Dnevni Avaz

Comments are closed.