Ministar Čađo posjetio SJB Prijedor-Video nadzor je budućnost u radu policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je danas u Prijedoru da sistem video-nadzora koji je prije tri mjeseca uspostavljen na području našeg grada predstavlja budućnost u radu svih policijskih stanica i značajnu tehničku podršku preventivnom djelovanju u oblasti javnog reda, opšteg kriminaliteta i saobraćaja na području ove opštine. „Ovaj sistem pokazao se kao veoma koristan i ima višestruku namjenu. Od vremena instaliranja uz pomoć video-nadzora razriješeno je nekoliko krivičnih djela“, rekao je Čađo tokom posjete Stanici javne bezbjednosti Prijedor. On je dodao da je na ovaj način želio da promoviše napor koji je učinjen da video-nadzor bude postavljen, ali i korist koju jedna lokalna zajednica može imati od ovog sistema.
„Video-nadzor koji je postavljen u nekoliko lokalnih zajednica omogućio je daleko bolji i bezbjedniji ambijent građanima, a kada bude dostupan većini lokalnih zajednica onda ćemo uspostaviti funkciju još jedne namjene postojeće video strukture, a ona se odnosi na povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja“, naglasio je Čađo. On je dodao da će kamere tada biti zamijenjene tehnološki najsavršenijim kamerama i biće uvezane sa odgovarajućim centrima u okviru policijskih stanica. „Kamere će biti korištene i za registrovanje brzine kretanja i korištenje pojasa, kao i drugih problema koje sada imamo kod učesnika u saobraćaju, a što loše utiče na bezbjednost u saobraćaju“, rekao je Čađo.
Čađo je danas posjetio i informatički kabinet u zgradi SJB-a u Prijedoru, gdje se obučavaju pripadnici MUP-a. On je naveo da je ovu obuku do sada prošlo više od 2900 pripadnika, a da je ona u toku za još 1700 radnika. U okviru realizacije Programa bezbjednih zajednica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija-UNDP u Prijedoru su na 12 lokacija postavljene kamere video-nadzora. Projekat je vrijedan 100.000 KM, a realizovan je i u opštinama Sanski Most, Bratunac i Višegrad.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.