Ministar Halilović u Prijedoru-prezentacija projekta Elektrifikacija objekata realizovanog povratka

U okviru projekta „Elektrifikacija objekata realizovanog povratka“, koji je vrijedan 560.000 KM, rekonstruisano je gotovo 19 kilometara niskonaponske mreže na koju je priključen 521 potrošač u 4 prijedorska povratnička naselja. Ovaj projekat je „Elektrokrajina“ Banjaluka finansirala sa 260.000 KM i izvođenjem radova vrijednim dodatnih 30 odsto ukupne investicije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je učestvovalo sa oko 200.000 KM, dok je opština Prijedor uložila 100.000 KM, pa su povratnička naselja Raškovac, Ljeskare, Trnopolje i Čejreci od sada kvalitetno snabdjevena strujom. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je danas rekao da je ovim projektom završen dio posla i da je za potpuni završetak elektrifikacije povratničkih naselja potrebno oko 1.4 miliona KM.
„Pomoć Fonda za povratak BiH očekujemo za obnovu mosta na Žegeru gdje imamo okončane sve procedure, ali ne i novac, a za to je potrebno oko 250.000 KM“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon prezentacije završenog projekta. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, koji je danas sa saradnicima boravio u našoj opštini, je izjavio da je opštini Prijedor ovo ministarstvo od 2008. do 2010. godine u raznim projektima pomoglo sa oko 2 miliona KM. „Za ovu godinu očekujemo da ćemo 710.000 KM izdvojiti za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika u Prijedoru. Izdvojićemo i 100.000 KM za most na Žegeru i nadam se da ćemo pomoći da se radovi završe u cijelosti“, dodao je Halilović.
On je izrazio nadu da će opština Prijedor, u skladu sa Revidiranom strategijom povratka do 2014. godine, vrijednom milijardu KM, dobiti znatan dio novca za rješavanje pitanja održivog povratka koji je sada prioritet u odnosu na nekadašnje stambene probleme. Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Nenad Ðokić je novinarima rekao da je Vlada posredstvom ovog ministarstva u elektrifikaciji povratničkih naselja u 2008. godini učestvovala sa 84.000 KM, a u 2010. godini zajedno sa opštinom Prijedor sa 410.000 KM. „U različite projekte u opštini Prijedor od 2007. godine do danas ovo ministarstvo uložilo je 2.780.000 KM, i to najviše u infrastrukturu budući da su stambena pitanja do tada većinom bila riješena“, dodao je Ðokić. Vršilac dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Banjaluka Seka Kuzmanović je rekla da je 47 povratnika ovim projektom struju dobilo prvi put nakon povratka na svoja imanja.
„Osim novopriključenih potrošača, izvršili smo i sanaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže u tim područjima, tako da su naša ulaganja i dosta veća nego što je bila naša obaveza po projektu“, navela je Kuzmanovićeva. Direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović rekao je da je ovo jedan od mnogobrojnih projekata elektrifikacije koji se provodi u više od 60 opština u BiH. „Ovo je projekat koji kao prioritet realizujemo posljednje 3 godine i ukupna vrijednost mu je veća od 12 miliona KM“, naveo je Božović. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, na područje opštine Prijedor do sada se vratilo blizu 25 000 prijeratnih stanovnika, a za povratak je prijavljeno dodatnih 1006 porodica odnosno 3326 lica. Ministar Halilović je nakon prezentacije projekta posjetio Čejreke i Ljeskare gdje se na licu mjesta u direktnom razgovoru sa mještanima informisao o problemima sa kojima se susreće povratnička populacija u opštini Prijedor.