Ministar Kasipović u NP „Kozara“-Udruženje „Tačka“ dobilo prostor za rad

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da je za Likovno udruženje „Tačka“ iz Prijedora u Nacionalnom parku „Kozara“ pronađen prostor za rad – prostorija u baraci u neposrednoj blizini skijališta.

„Ovo rješenje je privremeno, a budući da je u toku izrada prostornog plana za NP `Kozara`, treba predvidjeti nove sadržaje koji će unaprijediti, upotpuniti i nadograditi ukupnu ponudu Parka“, kazao je Kasipović novinraima na Kozari.

On je naglasio da Likovno udruženje „Tačka“ iz Prijedora i projekat „Ars Kozara“ od svoga nastanka 2007. godine imaju podršku ovog ministarstva.

„Sa respektom gledamo sve što radi ovo udruženje. Nisu oni jedini kojima treba prostor, ali ono što procjenjujemo zajedno sa njima i sa NP `Kozara` je da je ovo trenutak kada ih moramo podržati da do kraja razviju svoju ideju koja je jedinstvena u regionu“, dodao je Kasipović.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Svjetlana Radusin rekla je da nema prepreka da se već postojeći objekat da na korištenje.

„U okviru projekta `Šumska i planinska zaštićena područja` dio novca planiran je i za izgradnju jednog objekta u srcu NP `Kozara` koji će imati info pult, suvenirnicu i konferencijsku slau, te druge sadržaje koji doprinose turističkim potencijalima“, navela je Radusin.

Direktor NP „Kozara“ Dragan Romčević rekao je da neće biti nove gradnje jer je riječ o objektu koji već postoji, ali koji će biti funkcionalno unaprijeđen za potrebe udruženja.

„Udruženje Tačka i projekat Ars Kozara će doprinijeti ponudi NP jer se radi o umjetničkim djelima od prirodnih materijala koji ostaju u Parku i koje će svi posjetioci moći vidjeti“, dodao je Romčević.

Nemanja Čađo iz Likovnog udruženja „Tačka“ iz Prijedora rekao je da će prostorije ovom udruženju na raspolaganju početkom proljeća iduće godine i da stoga od 2013. godine planiraju u dvije faze razvijati svoj projekat „Ars Kozara“.

„U jednoj fazi bismo pravili skulpture u priorodi u proljeće, neke veće instalacije, a u kasno ljeto organizovali bismo višednevni laboratorij koji bi bio nadograđen eksperimentalnim nivoom djelovanja i grupe i učesnika koji bi radili i u drugim medijima kao što su performans, video, eksperimentalna poezija, fotografija i tako dalje“, dodao je Čađo.

Pored Kasipovića i Radusinove, predstavnika NP „Kozara“ i Likovnog udruženja „Tačka“, sastanku na Kozari prisustvovala je i predstavnica Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Jelena Gavrilović.
SRNA

Comments are closed.