Ministar Kovačević u Arcelor Mittal Prijedoru-Vlada na usluzi rudniku

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je danas da će Vlada RS učiniti sve da unaprijedi rad rudunika „Arcelor Mittal Prijedor“ i da će se resorna ministarstva staviti na raspolaganje ovom preduzeću za sve probleme koji se budu pojavljivali prilikom realizacije razvojnih projekata. „Vlada RS učiniće sve da zajedno sa menadžmentom preduzeća unaprijedi rad ove kompanije i pomogne joj u daljem razvoju. U proteklom periodu `Arcelor Mittal Prijedor` imao je izuzetnu saradnju sa Vladom RS, sa ovim ministarstvom i opštinom Prijedor i ta će saradnja i ubuduće biti izvanredna“, rekao je Kovačević novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa rukovodstvom rudnika.
On je najavio da će Vlada RS u narednih mjesec dana učiniti sve da sa ovim preduzećem zaključi ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju željezne rude na ovim prostorima i da do tada mora biti regulisano pitanje visine koncesione naknade. „Tu se mimoilaze naša shvatanja da li transport željezne rude ulazi u visinu koncesione naknade ili ne? To pitanje smo ostavili otvoreno i ići će na neku od narednih sjednica Vlade. Nadam se da će biti riješeno u obostranom interesu“, istakao je Kovačević. On je menadžmentu rudnika čestitao izuzetne rezultate u proteklih nekoliko godina, a pogotovo investicije planirane za ovu godinu. Generalni direktor rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“ Murari Mukardži rekao je da je Prijedor posljednjih sedam godina pratio napredak firme. „Nadam se da nikoga nismo iznevjerili, a svi smo ponosni na rezultate, ostvarene zbog toga što smo imali apsolutnu podršku i države i opštine i kompanije `Arcelor Mittal`“, rekao je Mukardži.
On je naveo da je u ovoj godini „Arcelor Mittal Prijedor“ već investirao 3,5 miliona evra u nabavku nove opreme i zaposlio više od stotinu radnika koji su sada na obuci. „To je, takođe, jedan od naših doprinosa lokalnoj zajednici, a radujemo se i rezultatim koje ćemo ostvarivati u godinama koje su pred nama“, naglasio je Mukardži. Kompanija „Arcelor Mittal“ vlasnik je 51 odsto kapitala rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“ koji zapošljava oko 800 radnika, dok je RŽR „Ljubija“ vlasnik 49 odsto imovine rudnika.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.