Ministar Milovanović rezao voćke novom metodom

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Miroslav Milovanović prisustvovao je danas rezidbi u voćnjaku Dragomira Vujkovića u selu Babići kod Prijedora koja je rađena najsavremenijom metodom zvanom „rez na klik“.

„Nauka nije samo na fakultetima nego je nauka i na terenu i treba primjenjivati nova saznanja i nove tehnologije kod naših voćara“, rekao je Milovanović novinarima dodajući da je u ovo selo danas došao na poziv prijedorskih voćara.

On je ocijenio da voćarstvo u Srpskoj ima dobru perspektivu, podsjećajući da je Ministarstvo ove godine u pravilniku za podsticaje uvažilo principe Ekonomske politike RS i da tako za proizvođače voća neće biti ograničenja.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Ljubomir Radoš, koji je prijedorskim voćarima pokazao novi način rezidbe voća, rekao je da je „rez na klik“ primijenjen 2009. godine u Holandiji i da se danas masovno primjenjuje u svim voćarski razvijenim zemljama u Evropi.

„Nema razloga da se i kod nas ne primjenjuje. Njime se smanjuje odbacivanje biomase sa stabala i smiruje bujnost stabala čime se povećava kvalitet plodova, a štede đubrivo, voda i živi rad“, kazao je Radoš.

On je podsjetio da se kod nas ranije koristio metod kratke rezidbe, pa potom duge rezidbe, a da je novi metod ustavri modifikacija kratke rezidbe i da se ne može primjenjivati na koštuničavo voće.

Voćar Dragomir Vujković i njegova porodica imaju blizu sedam hektara zasada jabuke i kaže da se od voćarstva može živjeti, ali uz velika ulaganja i uz potpuno posvećivanje tom poslu.

„Prijedorsko udruženje voćara broji 40-ak članova, ali je u posljednjih deset godina zasađeno mnogo novih voćnjaka zahvaljujući pomoći Ministartsva i opštine Prijedor“, istakao je Vujković.

Ministar Milovanović otvorio je seoski put dug 407 metara čiju izgradnju je je sa 25.000 KM finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, sa 17.000 KM opština Prijedor i sa 7.000 KM mještani.

On je prisustvovao i predstavljanju istraživanja o uzgoju voća u sjeverozapadnom dijelu Srpske koje je nedavno predstavljeno i na jednom od najvećih sajmova voća u svijetu – „Frut logistika“ u Berlinu.

Izvor: SRNA

Comments are closed.