Mira Gajić uputila otvoreno pismu Dodiku: Škola degradirala učenika generacije

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke na prijem za najbolje učenike kod predsjednika RS Milorada Dodika nije poslala učenika generacije te škole Miloša Gajića, nego učenicu 8. razreda.

To je u otvorenom pismu Dodiku napisala majka učenika generacije te škole Mira Gajić.

Ona tvrdi da je njen četrnaestogodišnji sin „žrtva školskih manipulacija prema najboljim učenicima“. Naglašava da je nosilac najviših školskih priznanja i učenik generacije koja je ove godine završila deveti razred, ali da nije imao priliku da dođe u Banski dvor u Banjaluku na dodjelu priznanja i nagrada najboljim učenicima RS kod predsjednika RS.

Za sve krivi rukovodstvo OŠ „Desanka Maksimović“ u Oštroj Luci, koje je, kako tvrdi, nepravedno umjesto Miloša Gajića na prijem kod predsjednika RS poslala jednu učenicu 8. razreda i tako degradirala njenog sina.

„Moj Miloš, koji je najbolji od svih učenika završnih razreda, tako nije imao priliku da dobije nagradu i priznanje od Vas, gospodine predsjedniče“, napisala je Gajićeva u pismu Dodiku.

Ona dodaje da joj nije žao što njen sin nije dobio nagradu od 1.000 KM, koliko je umjesto njega dobila učenica iz škole, nego što nije dobio željno čekanu diplomu od predsjednika RS kao najbolji u svojoj generaciji.

„Moj sin nije imao ni tu čast da bude primljen kod predsjednika RS i ta nepravda zauvijek će nas boljeti. Nije mi poznato čime su se to rukovodili nadležni u školi ‘Desanka Maksimović’, jer je Miloš ispunjavao sve uslove da bude primljen kod Dodika“, navela je Gajićeva.

Naglasila je da je svih godina školovanja postizao najbolje rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i odlazio na brojna takmičenja i za školu „Desanka Maksimović“ osvojao priznanja i nagrade.

„Odlukom škole da umjesto njega na prijem ode druga učenica nanesena mu je velika nepravda, koju će moje mirno i povučeno dijete kao ožiljak dugo nositi na srcu. Nemam ništa protiv te učenice, ali imam protiv nastojanja škole da moje dijete na ovaj način degradira“, smatra Gajićeva.

U OŠ „Desanka Maksimović“ kažu da im je žao zbog tog nesporazuma i tvrde da do posljednjeg trenutka nisu znali da će najbolji učenici biti primljeni kod predsjednika RS. Stana Milanko, pedagog u toj školi, kaže da su očekivali da najbolje učenike, kao i svake godine, primi ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, ali da je ove godine to izostalo.

„Iz Kabineta predsjednika RS su nam javili da najboljeg učenika pošaljemo na prijem. Pošto su učenici devetih razreda završili školovanje i dobili diplome, Nastavničko vijeće donijelo je prijedlog da na taj prijem ode učenica 8. razreda, koja je isto veoma dobar đak. Smatrali smo da će učenike generacije, pa tako i Miloša Gajića, naknadno primiti Kasipović, ali se to nije dogodilo ove godine“, rekla je Milankova.

Istakla je da im je u toj školi žao zbog nesporazuma i da niko nije imao namjeru da nanese nepravdu njihovom učeniku generacije.

„Nismo znali da će kod Dodika biti dodijeljene nagrade i priznanja“, kazala je Milanko.

Ona je dodala da je na svečanosti u školi Milošu Gajiću dodijeljena Vukova diploma za najboljeg učenika i da je on dostojanstveno završio svoje školovanje u OŠ „Desanka Maksimović“ u Oštroj Luci.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.