Mis baki najveći kapital potomci

Dragojla Aleksić iz Garevaca u 63. godini postala je mis baka na manifestaciji izbora najljepših baka u selu Donji Orlovci, kod Prijedora.
Ona se titulom najljepše bake na manifestaciji okitila jer je po ocjeni tročlanog stručnog žirija imala i najbrojnije potomstvo. Mis baka je u svom vijeku izrodila petoro djece, dvije kćerke i tri sina, od kojih ima jedanaestero unučadi. Za sada je dvoje Dragojline unučadi baki podarilo i dvoje praunuka. Dragojla kaže da će već narednog mjeseca dobiti i treće praunuče, a ako je zdravlje i snaga posluže tvrdi da će dočekati i čukununuče.
„Tituli najljepše bake u selu nisam se nadala, ali mi je draga. U životu sam nastojala da imam zdravu i brojnu porodicu i eto dočekala sam da uz svoju djecu imam i 11 unučadi, dvoje praunuka i uskoro će baka u pelene poviti, ako Bog da, i treće praunuče. Sretna sam jer za mene kapital nisu kule i gradovi. Sve i da ih imam ne znam kuda bih sa njima. Moj kapital su moja djeca i njihovi potomci“, govori Aleksićeva, koju je na manifestaciju za izbor najljepših baka u selu Donji Orlovci prijavila jedna od njenih unuka.
Prva pratilja mis bake je postala Stojka Bašić (67) iz Orlovaca, koja je izrodila četiri sina, a oni joj podarili osmoro unučadi.
„Za takmičenje me je prijavila moja unuka Slađa. Kazala mi je da sam za nju najbolja i najljepša baka, pa ću takva biti i za selo. Uspjela sam i na ovoj predivnoj manifestaciji okitila se lentom prve pratilje“, kaže Bašićeva.
Njena komšinica Milka Macura, ponosna majka dvojice sinova i četvero unučadi, na istom takmičenju izabrana je za drugu pratilju aktuelne mis.
Inače, za izbor najbolje bake za takmičenje se prijavilo devet mještanki, ali su lente, titule i skromne darove uz bukete cvijeća ponijele samo Dragojla, Stojka i Milka.
Manifestaciju, koja je prvi put organizovana u selu Donji Orlovci, organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo „Orlovci“ , koje je formirano početkom ovog mjeseca za Ilindan, a već se može pohvaliti uspjesima svoje foklorne sekcije.
Predsjednik KUD-a Miroslav Kaljević tvrdi da su se u selu organizovali kako bi okupili i mlade i stare koji mogu da daju svoj doprinos u razvoju kraja i očuvanju običaja i tradicije.
„U sklopu ove manifestacije imali smo i etno-izložbu narodnih rukotvorina i starih predmeta sa kojima smo ukrasili etno-sobu. Organizovali smo i veče domaće kuhinje, pa su se svi posjetioci manifestacije mogli uvjeriti da mi njegujemo stare običaje i domaću kuhinju. Inače, svi predmeti koje smo izložili datiraju iz vremena naših predaka i stari su preko 100 godina“, rekao je Kaljević.
Jakov Marić, zamjenik predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Donji Orlovci, se nada da će ova manifestacija biti upriličena i naredne godine, te da će biti omasovljena i obogaćena novim sadržajima.
Najljepše rukotvorine
Na manifestaciji je održan i izbor najljepših ručnih radova. Od pristiglih 100 rukotvorina veza na platnu, prvo mjesto je osvojila Cvijeta Knežević. Ona je prije više od 50 godina izvezla jastučnicu koju je donijela i na tu manifestaciju.
„Sve to sam naučila od moje majke i bake. Nastojim da tim vještinama podučim i svoje unuke. Moja šestogodišnja unuka Dajana već je izvezla prve radove na platnu. Vjerujem da je ona i moja prva nasljednica“, rekla je Kneževićeva.
Drugo mjesto u toj kategoriji, pripalo je Nadi Marić, s vezom na stolnjaku, dok je trećeplasirana vezom na platnu bila Milka Novaković.
Nezavisne novine

Comments are closed.