Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti – Vasić: Nisu česte zapljene teških droga

U Republici Srpskoj nisu česte zapljene teških droga poput heroina, kokaina i sintetskih droga jako opasnih po zdravlje, nego se najviše zaplijeni marihuane, izjavio je direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

„Zato najveću opasnost i predtsavlja potencijalno uvlačenje djece u narkomaniju preko marihuane i skanka koji su daleko dostupniji od teških droga“, rekao je Vasić na konferenciji za novinare u Prijedoru gdje su danas održane zavšrne manifestacije obilježavanja “Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti“ u Republici Srpskoj.

On je naglasio da niz godina poliicja ima odličnu saradnju sa školama i da je projekat „Školski policajac“ umnogome onemogućio da se u školskim dvorištima nađu dileri.

„U odnosu na zemlje okruženja i na zapadnoevropske zemlje tu smo u kudikamo boljem položaju. Nemamo saznanja niti su naša niti istraživanja međunarodnih asocijacija pokazala da se u dvorištima naših škola droga dila ili konzumira“, naveo je Vasić.

On je istakao da je u Republici Srpskoj u 2011. godini u odnosu na 2008. došlo do smanjenja opasnosti od zloupotrebe opojnih droga prema podacima međunarodnih organizacija koje prate ovaj problem na širem planu odnsono u svim evropskim zemljama.

„U posljednjih deset godina imali smo samo dvije veće zapljene kokaina, ali je riječ o transportu iz Južne Amerike na zapadnoevropsko ili rusko tržište. Nama su važnije male zapljene i česta uklanjanja dilerskih grupa sa ulice“, kazao je Vasić.

On je dodao da su u Republici Srpskoj rijetki smrtni slučajevi od predoziranja.

„Te brojke u odnosu na broj stanovnika daleko su od kritičnih. To je red veličina dva do tri slučaja godišnje, a dese se i godine kada nema nijednog takvog slučaja“, rekao je Vasić.

Predstavnik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske Sanja Stanić istakla je da zloupotreba opojnih droga u Republici Srpskoj nema epidemijski karakter i da je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prikupljenim od 13 zdravstvenih ustanova i jedne terapijske zajednice, u periodu 2009-2011. liječenje zatražila 291 osoba u Republici Srpskoj dobi od 15 do 64 godine.

„Od samih početaka institucionalizovane borbe protiv zloupotrebe opojnih droga članovi komisije imaju dobru i kontinuiranu saradnju. Posebno bih naglasila učešće Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kao primjer drugim institucijama kojima je možda primarno bolest zavisnosti bliža“, dodala je Stanićeva.

Predstavnica Ministarstva prosvjete u kulture Republike Srpske Dragana Lukić podsjetila je da je u cilju preventivnog djelovanja ovo ministarstvo izmijenilo nastavni plan i program za biologiju za 6. i 7. razred osnovne škole.

„Već drugu školsku godinu u 6. razredu postoji nastavna tema Bolesti zavisnosti, a od ove školske godine u 7. razredu imamo nastavnu temu Droga i njene posljedice. Pripremili smo i didaktički materijal za te nastavne teme, kao i uputstva za realizaciju nastavih jedinica“, kazala je Lukićeva.

Ona je podsjetila da su, u skladu sa opredjeljenjem ovog ministarstva da snažno preventivno djeluje, u posljednje četiri godine ojačane stručne službe u školama tako da u 87 srednjih škola rade 73 pedagoga, 73 psihologa i 12 socijalnih radnika, a u 184 osnovne škole 184 pedagoga, 122 psihologa i 13 socijalnih radnika.

„Novina je da ćemo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, uskoro promovisati obrazovni paket pod nazivom `Zdravlje i životni stilovi` koji ima za cilj da učenicima srednjih škola da praktične informacije, a sastoji se od vodiča za učenike i vodiča za nastavnike“, pojasnila je Lukićeva.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje u Domu zdravlja Prijedor Goran Račetović rekao je da su primarne zdravstvene ustanove orijentisane prema preventivnim programima.

„Najvažniji pokazatelj je da nemamo porast korištenja psihoaktivnih supstanci među osnovcima gdje se ta pojava najčešće može razviti. Nemamo ni porast zahtjeva za liječenje, iako uvijek treba imati na umu da postoje samo dva načina da zavisnik dođe ljekaru, a to su ili dobrovoljno ili sudskom presudom ako je zavisnik ujedno i počinilac porodičnog nasilja“, kazao je Račetović.

Učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prjiedora izveli su danas igrokaz „Opasnosti od bolesti zavisnosti“ i izložili likovne radove o temi „Droga – alkohol – pušenje“, a pripadnici MUP-a Republike Srpske za učenike ove škole izveli su taktično-pokaznu vježbu i učestvovali u sportskim igrama sa osnovcima.

U Domu zdravlja Prijedor održana su predavanja o temama „Mladi i zloupotreba supstanci“, „Prevencija bolesti zavisnosti kao dio kontinuiranih aktivnosti Doma zdravlja Prijedor“ i „Preventivno-psihološke radionice u osnovnim školama u Prijedoru“.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga osnovana je 2008. godine, kada je donesena i Strategija nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga 2008-2012, a u izradi je strateški dokument za period 2013-2017. Komisija broji 13 članova, i to osam iz ministarstava, a po jednog iz Tužilaštva, Inspektorata, Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Srpske, Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Narodne skupštine Republike Srpske i iz nevladinog sektora.

Godine 2009. donesen je akcioni plan za period 2010-2011 koji je kao strateške pravce definisao smanjenje ponude, smanjenje potražnje, unapređenje koordinacije aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, istraživanje, monitoring i evaluaciju u oblasti zloupotrebe opojnih droga i unapređenje aktivnosti na polju sardanje u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga. U 2010. godini u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uspostavljen je elektronski sistem prikupljanja podataka.
SRNA

Comments are closed.