Mjesne zajednice Prijedor: Od 443 zahtjeva riješeno 300

Od 443 zahtjeva prijedorskih mjesnih zajednica za rješavanje lokalnih problema, upućenih ove godine na različite adrese, riješeno je 300 ili 70 odsto, rekao je šef Službe za mjesne zajednice grada Prijedora Rade Aleksić.

„Zahtjevi koji nisu riješeni podrazumijevaju veće finansijske iznose i nisu predviđeni budžetom lokalne zajednice za ovu godinu“, kazao je Aleksić novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da su zahtjevi upućivani raznim službama, opštinskim odjeljenjima, drugim ustanovama, preduzećima i republičkim organima.

„Najveći broj stigao je na adresu Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove gdje se traži rješavanje komunalnih infrastrukturnih problema poput izgradnje mostova i propusta, te nasipanje puteva, zatim `Elektrodistribuciji` Prijedor gdje se traži obnova niskonaponske mreže i kvalitetnije snabdijevanje strujom, a potom inspekcijskim službama i komunalnoj policiji“, naveo je Aleksić.

On je istakao da je sadašnji koncept organizacije mjesnih zajednica bolji od ranijeg i da je Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je novi koncept zaživio, te da je grad na Sani postao ogledni primjer u ovoj oblasti i za druge lokalne zajednice.

„Raniji status pravnog lica podrazumijevao bi da mjesne zajednice moraju održavati imovinu koju posjeduju, ali novca za to nemaju jer više nema mjesnog samodoprinosa koji je postojao u prošlom sistemu, tako da je ta imovina sada i vlasništvo i odgovornost lokalne zajednice“, naglasio je Aleksić.

Tokom protekle predizborne kampanje više političkih partija u Prijedoru obećavalo je biračima da će se zalagati za vraćanje statusa pravnog lica mjesnim zajednicama, tvrdeći da se u novoj organizaciji mjesne zajednice ne razvijaju ravnomjerno odnosno da presudnu ulogu u njihovom razvoju ima politika, a ne vrsta problema.
SRNA
Foto – arhiva

Comments are closed.