Mještani Donje Ljubije nezadovoljni radom Merhameta

Mještani Donje Ljubije kod Prijedora, njih 20-tak, proteklog vikenda su u protestnom okupljanju zatražili smjenu Zekije Henić, predsjednice lokalnog „Merhameta“. Poručuju da im je dosta takve humanosti u kojoj sve, pa i stvari koje bi kao socijalni slučajevi trebali besplatno dobijati moraju plaćati.

Preko veze
Penzioner Izet Zubanović tvrdi da s „Merhametom“ iz Donje Ljubije posljednjih osam godina ima problema. Tvrdi da se sve dijeli preko veze i da samo desetak kuća dobijaju redovno pomoć.
– Ostali ostaju kratkih rukava ili im se traže pare. Pare je tražila i od moje unuke. To nema nikakvog smisla – kaže ovaj penzioner.
Slično priča i Ćazim Mašić kojeg kao i ostale u varošici zanima gdje je završila jedna od posljednjih donacija, konzerve s purećim mesom koje je ovaj mještanin dovezao u Donju Ljubiju.
– O tim konzervama svi pričaju. Bilo ih je 240 a znam da ih je samo nekoliko ljudi dobilo. I to da ja nisam- kaže Ćazim i dodaje da ima još mnogo detalja o predsjednici „Merhameta“ koje će javno iznijeti kad za to dođe vrijeme.

Radi volonterski
Zekija Henić, predsjednica „Merhameta“ u Donjoj Ljubiji negirala je optužbe mještana. Tvrdi da se sve može i provjeriti.
– I to što pričaju moraju i dokazati. Nije isključeno i na sudu. Deset godina radim volonterski, sve sam dala za Donju Ljubiju i evo kako mi se vraća. Neka se nadje taj kojem sam ja tražila pare osim za članarinu. Sad nek radi onaj ko me kleveće – kazala nam je ogorčeno Zekija Henić.
Inače, osim ljutnje i optužbi mještani Donje Ljubije nisu, kako saznajemo, ponudili i odgovarajuću zamjenu za aktuelnu predsjednicu „Merhameta“.

Stav Regionalnog odbora
S ovim problemom upoznati su i Regionalnom odboru „Merhameta“ u Banjaluci. Direktor, Fahrudin Prlja u telefonskom razgovoru kaže „da nemaju ništa protiv smjene aktuelne predsjednice“.
– Ako su mještani nezadovoljni njenim radom i ako žele nekog drugog mi ćemo je smijeniti. No, sve te priče, među kojim ima i dosta onih ružnih i neutemeljenih ne želim, niti mogu komentarisati – kazao je kratko Prlja.
Dnevni avaz

Comments are closed.