Mještani Donje Ljubije opet strahuju: Čopor pasa lutalica teroriše i staro i mlado

Nakon ljetošnje najezde zmija otrovnica mještani Donje Ljubije kod Prijedora, njih oko četiri stotine, opet strahuju. Ovaj put od nimalo bezazlenog čopora pasa lutalica, koji se posljednjih nekoliko mjeseci bukvalno „odomaćio“ u centru ove varošice.

Traže rješenje
Mještanin Nermin Islamović kaže da je prava sreća što ovi psi do sada nikog nisu povrijedili.
– Strahujemo najviše za djecu koja bez pratnje ne mogu otići do škole,do trgovine, do džamije. Psi, a ima ih oko 15-tak, ne izgledaju nimalo bezazleno u šta sam se i sam uvjerio, prije nekoliko dana kada je jedan veliki crni pas kojem je iz usta curila neka pjena i slina nasrnuo na moje auto. Bio je strašno i za vidjeti. A nekako sam uvjeren i da je riječ o bijesnom psu – priča Islamović koji kao i ostali mještani Donje Ljubije od nadležnih traže rješenje ovog problema.

Prijave policiji
U Policijskoj stanici Ljubija samo u posljednja tri mjeseca registrovane su čak dvije prijave napada pasa lutalica na stada ovaca u naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini Donje Ljubije.
Milanko Duje, direktor Komunalnog preduzeća iz Prijedora u čijem sastavu djeluje i azil za pse koji se nalazi na deponiji Kurevo, jučer nam je kazao da će službe azila vrlo brzo pokupiti pse lutalice s područja Ljubije, Kozarca i Omarske kod Prijedora.

Eutanazirano 40 pasa
Duje navodi da je u azilu trnutno smješteno 50-tak odraslih pasa i 20-oro štenadi. Navodi da Opština Prijedor na godišnjem nivou za rad azila izdvaja oko 80.000 maraka.
– Prije nekoliko dana u azilu je eutanazirano 40 pasa, a tek nekoliko njih smo uspjeli udomiti, uglavnom osobama s područja Banjaluke – kazao nam je Duje.
Dnevni avaz

Comments are closed.