Mladi inovatori okićeni medaljama

Mladi inovatori, učenici prijedorske Elektrotehničke škole, okitili su se dosad brojnim priznanjima i medaljama, a osvojili su i plaketu sa zlatnom medaljom za najbolju školu u oblasti elektrotehnike.

Zlatnu medalju za svoju školu zaslužili su na posljednjoj međunarodnoj smotri mladih inovatora „INOST Banjaluka 2009.“ za inovaciju koja je nazvana „solarni digitalni suncokret“.

Na tom takmičenju je bilo 420 učesnika u konkurenciji, koji su ponudili 296 inovacija.

Nemanja Janković, učenik trećeg razreda ove prijedorske škole, zajedno s kolegama Draganom Stuparom i Draženom Bijelcem, potpisuje kompletan autorski rad na ovom projektu. Mladi inovator objašnjava da je solarni digitalni suncokret predviđen za maksimalno prikupljanje solarne energije uz prisustvo solarnih ploča.

„Inovacija je namijenjena automatizaciji bez prisustva čovjeka, a može se primijeniti na parking automatima koji koriste solarnu energiju ili za solarne kolektore na kućama, elektranama i slično“, kaže Janković dodajući da se ovaj patenat veoma brzo može naći i u praktičnoj primjeni.

Profesor Slavko Elijaš, diplomirani inženjer elektrotehnike, na 11. međunarodnoj smotri mladih inovatora drugi put je proglašen najboljim mentorom za srednje škole koji razvija inovatorstvo kod mladih.

„Na sajmu smo predstavili 12 radova naših učenika, odnosno 17 mladih inovatora čiji rad prate četiri profesora. Svi u školi smo bili angažovani na izradi ovih projekata i zato uspjesi na prestižnim sajmovima inovatorstva nikada ne izostaju“, priča Elijaš.

On naglašava da na dostojan način promovišu vrijednosti nauke i tehnike koje su i te kako prepoznatljive u toj prijedorskoj školi.

Elijaš je u školu donio i Teslin transformator, poklon Saveza inovatora Republike Srpske. Navodi da je ovaj poklon drugi put kao priznanje uručen Elektrotehničkoj školi u Prijedoru.

„Na taj način lakše izvodimo praktični dio nastave u našim kabinetima“, dodaje Elijaš.

Za mlade inovatore ove škole nema odmora jer ih krajem ovog mjeseca očekuje još jedan značajan međunarodni sajam inovatorstva u Zagrebu, gdje će se predstaviti, između ostalog, i inovacijama solarni digitalni suncokret, ekološki kontejner, rastjerivač bučnog društva, mjerač zračenja monitora televizora, laptopa i računara, te drugim projektima.

Dragan Stupar, učenik četvrtog razreda škole koji potpisuje inovaciju rastjerivač bučnog društva, objašnjava da njegov rad stvara zvuk određene frekvencije od 20 herca koju čovjek ne može da čuje, ali mu smeta.

„Uređaj je povezan sa zvučnikom i stvara jake vibracije koje utiče na čovjeka te on nakon četiri do pet minuta počinje da se osjeća loše. Svakako, ovaj uređaj mogu koristiti svi oni koji imaju problema s, recimo, komšijama ili vesilim društvom u kući, a kojih se na drugi način ne mogu riješiti“, kaže Stupar.

Ovoj školi su, inače, tokom prošle godine stigli diploma „Zlatni točak tehnike“ i zastava Udruženja za zasluge i razvoj tehničke kulture i naučnotehničkog stvaralaštva mladih, a koje je dodijelilo Udruženje za naučnotehnički odgoj mladih u BiH.

Isto priznanje dodijeljeno je i najboljem mladom bh. tehničaru, učeniku te škole Draganu Stuparu.

Nada Tepić, direktor prijedorske Elektrotehničke škole, smatra da je ta obrazovna ustanova već postala prepoznatljiva kao pravi rasadnik mladih talenata i inovatora.

„U narednom periodu zajedno s resornim ministarstvom namjeravamo dio potkrovlja škole preurediti u jedan istraživački centar, po uzoru na Petnicu, a gdje bi se okupljali mladi inovatori i talenti iz raznih oblasti i to na nivou BiH“, navodi Tepićeva.

Ona kaže da je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, obećao je da će Ministarstvo ovaj projekat podržati s 300.000 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.