Mladi ne poznaju istoriju svog naroda

Spomenik narodnog heroja Mladena Stojanovića u Prijedoru nije propisno obilježen pa tako ni turisti, a ni mnogobrojni stanovnici ove opštine ne znaju čiji kip krasi centar grada.
– U obilasku znamenitosti Prijedora zastao sam pored spomenika narodnog heroja Mladena Stojanovića. Pošto nisam vidio da se natpis sa imenom nalazi sa strane, upitao sam mladića koji je prolazio da li zna čiji je ovo spomenik. On me zbunjeno pogledao i rekao da ne zna jer na spomeniku ne piše kome je posvećen – rekao je jedan od malobrojnih turista u Prijedoru.
Predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Blagoje Gajić rekao je da natpis postoji, ali da je smješten sa strane.
– Ovakvo neznanje mladog Prijedorčanina me uopšte ne čudi i za to nije kriv on već njegovi učitelji i profesori. Ranije su borci NOB-a redovno povodom istorijskih događaja i datuma odlazili u škole i govorili djeci o svemu što se dogodilo u Narodnooslobodilačkoj borbi. Međutim, u poratnom vremenu to je prestala biti praksa iako ima i pokušaja da to ponovo zaživi, ali je nedovoljno – rekao je Gajić.
On je dodao da zabrinjava neznanje mladih ljudi koji moraju da znaju istoriju.
– U Opštinskoj organizaciji SUBNOR-a svake godine početkom aprila organizujemo i istorijski čas ispred ovog spomenika. Ne zbog nas jer mi znamo kakav je njegov doprinos narodnooslobodilačkoj borbi naroda Potkozarja, već upravo zbog novih generacija kojima želimo da prenesemo istorijske činjenice i tekovine borbe protiv fašizma – kazao je Gajić i dodao da će ove godine obilježiti 70 godina od formiranja Prve partizanske proleterske čete na čijem je čelu bio Mladen Stojanović.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je u okviru muzeja otvorena i spomen-kuća Stojanovića.
– Nastojimo da animirano škole da organizuju posjete ovoj spomen-kući. Tokom jedne sezone gotovo 500 učenika posjeti ovu trajnu izložbenu postavku koja jednim dijelom svjedoči i u životu i djelu doktora Mladena Stojanovića – rekao je Radivojac.
Na spomeniku koji je podignut 1955. godine i djelo je njegovog brata vajara i akademika Sretena Stojanovića, doduše sa strane, stoji pločica sa imenom, ali očigledno da to nije dovoljno da se istorija ne zaboravi.

Stanje spomenika
Blagoje Gajić kaže da na području RS ima veliki broj spomenika koji govore o NOB-u.
– Mnogi su oštećeni, 58 bista je nestalo sa postolja, a nestale su čak i tamo gdje nije bilo vojnih operacija u posljednjem ratu. U nekim opštinama su preduzete mjere na sanaciji spomenika i svetinja iz tog perioda. Opština Prijedor je mnogo učinila kada je u pitanju održavanje bista narodnih heroja, te na pronalaženju počinioca krivičnih djela, krađe i skrnavljenja – dodao je Gajić.
Glas Srpske

Comments are closed.