Mladi Prijedorčani na izložbi posvećenoj velikom glumcu

Zahvaljujući Agenciji lokalne demokratije iz Prijedora, grupa volontera, predstavnika omladinskih organizacija iz našeg grada je od 19. do 22. januara 2012. godine boravila u gradu Peć na Kosovu. Cilj ove posjete bilo je učešću u otvaranju izložbe i organizovanju javne tribine posvećene jednom od najvećih jugoslovenskih glumaca Bekimu Fehmiuu. Izložba je otvorena u petak, 20. januara u pećkoj galeriji, dok je tribina održana narednog dana u opštinskoj konferencijskoj sali.
Izložba Bekim Fehmiu – bogatstvo izgubljeno u tišini nastala je kao dio šireg projekta pod nazivom „Dijalog, sjećanje i elaboracija konflikta“ koji se sprovodi na teritoriji Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, a podržan je od strane Autonomne pokrajine Trento u saradnji sa Udruženjem Program Prijedor, Tavolo Trentino con Kraljevo i Tavolo Trentino con il Kossovo. Cilj ovog projekta jeste da se kroz organizaciju različitih aktivnosti promoviše zajedničko kulturno nasljeđe ovih prostora, ali i da se ostvare uslovi za saradnju i uspostavljanje dijaloga među zajednicama koje žive na ovim prostorima.
Izložbi je prethodilo opsežno istraživanje odnosno prikupljanje materijala, koje se odvijalo na trima pomenutim područjima od strane mladih volontera, dok je idejno rješenje vizuelnog aspekta izložbe realizovano od strane stručnjaka iz ove oblasti. Na izložbi je prikazan materijal koji je sakupljen na tri teritorije na kojima se provodi projekat i on obuhvata novinske intervjue urađene sa Bekimom Fehmiuom u periodu od 1967 do 2001. godine, dijelove knjiga, dokumente iz glumčevog, fotografije, filmske postere, ali i tonske i video zapise.
Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua, od najranijeg djetinjstva do godina neposredno prije smrti, ova izložba nam govori o čovjeku, koji je, prevazilazeći ograničenja nacionalnih kultura i granica uspio da očuva svu kompleksnost i raznovrsnost svoje ličnosti, ali nam je istovremeno poslao i poruku da bogatstvo jednog pojedinca leži u njegovoj sposobnosti da prihvati različitosti.
Tekst i foto – Agencija lokalne demokratije Prijedor

Comments are closed.