Mladi Prijedorčanin Aladin Bašić dobio novo srce

Ovim putem želimo da Vas obavijestimo da je tokom noći između četvrtka i petka u Univerzitetskoj klinici AKH u Beču izvršena transplantacija srca mladom Prijedorčaninu Aladinu Bašiću.

Kako nam je potvrdila Alma Semanić, jedan od pokretača humanitarne akcije „Pomozite Aladinu Bašiću-Budite i Vi dio njegovog novog srca“, kasno sinoć se pojavilo odgovarajuće srce za Aladina koji je bio prvi na Eurotransplantovoj listi za dobijanje novog srca.

Prema posljednjim informacijama koje su stigle prije nekoliko minuta iz Beča, transplantacija je izvedena uspješno, Aladinovo tijelo je dobro prihvatilo novi organ i novo srce je počelo da kuca u njegovim grudima.

Kako su potvrdili doktori koji su ga operisali, Aladin se trenutno nalazi na odjelu intenzivne njege pod budnim okom medicinskog osoblja Univerzitetske klinike AKH u Beču.

Inače, akcija za pomoć Aladinu Bašiću iz prijedorskog naselja Puharska pokrenuta je krajem prošle godine od strane Mirsada Sarajlića i Alme Semanić, a u ovu humanu inicijativu prikupljanja neophodnih finansijskih sredstava za transplantaciju srca uključili su se brojni pojedinci, udruženja, organizacije, kako u Prijedoru, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj i drugim državama.

Comments are closed.