Mladi u Prijedoru renoviraju sportske terene

Među mladim ljudima u Prijedoru postoje i oni koji svoju energiju i slobodno vrijeme svakodnevno koriste kako bi doprinijeli zajednici u kojoj žive. Ne žele nikome da kucaju na vrata i da traže pomoć, već apliciraju na razne projekte preko Gradske uprave i međunarodnih organizacija, da bi uradili nešto korisno za sebe i svoje sugrađane. Njihov trud ubrzo je postao vidljiv.

Tako su u prijedorskom naselju Čirkin polje starom igralištu, na kojem se svakodnevno okuplja veliki broj tamošnjih mještana, dali novi sjaj. Rekonstruisali su fudbalski i košarkaški teren, a sav posao je odrađen uz pomoć projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Gradske uprave Prijedor i ljudi dobre volje, u vrijednosti od 7.000 KM.

“Svakodnevno ovdje boravimo i bilo nam je teško da gledamo kako se igralište urušava. Jednostavno je izgubilo svoju funkciju. Čuli smo da se može aplicirati na ovaj projekat, ali je preduslov bio da to mora da bude neformalna grupa. Tako smo uradili i naša ideja je prihvaćena. Uspjeli smo da zamijenimo dotrajalu ogradu na fudbalskom terenu, da postavimo nove mreže na golove. U planu nam je i postavljanje vještačke trave na fudbalskim terenima. Uz to, konstrukcije na košarkaškom terenu kompletno su promijenjene”, priča Đorđe Jež iz Neformalne grupe mladih Čirkin Polje.

Sada je to igralište gdje se organizuju fudbalski i košarkaški turniri, a njegova vrata su 24 časa otvorena sportistima i rekreativcima.

Kroz istoimeni projekat, okupili su se i studenti Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole u Prijedoru, a njihova ideja bila je da grad na Sani ponovo dobije šah na otvorenom. Brzo su došli do realizacije, pa je tako u blizini Rudarskog fakulteta građanima na raspolaganju “šahovski teren”, svakog dana od 8.00 do 17.00 časova.

“Obradovala sam se kada sam čula da mi je u komšiluku otvoren teren za šah, pa dođem ovdje sa svojom drugaricom, jer smo obje velike zaljubljenice u šah. Fin je ovo gest naše omladine, jer nama koji imamo više slobodnog vremena treba jedna ovakva zanimacija”, kaže kroz smijeh penzionerka Milena Kesić.

Sa istim ciljem vodili su se i učenici Srednjoškolskog centra Prijedor. Na času demokratije i ljudskih prava, uz pomoć svoje profesorice, odlučili su da stvar preuzmu u svoje ruke i učine nešto korisno za svoju školu – da stare table zamijene novim. Išli su korak po korak. U okviru programa „Ja građanin“, osnovali su neformalnu grupu mladih i svoj projekat aplicirali prema Gradskoj upravi na javni konkurs za izbor najpovoljnijeg projekta za unapređenje položaja mladih.

„Dogovorili smo se da odradimo nešto konkretno za nas i našu školu. Tako smo i došli na ideju da stare table zamijenimo novim. Srećni smo, jer smo uspjeli u našoj namjeri, da poboljšamo uslove rada u školi, da nabavimo table koje su nam neophodne za obavljanje redovnih nastavnih aktivnosti“, rekao je učenik Žarko Zgonjanin.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Prijedor Monja Kasalović rekla je da je projekat neformalne grupe mladih Srednjoškolskog centra Prijedor jedan od 14 odobrenih putem javnog konkursa za izbor najpovoljnijeg projekta za unapređenje položaja mladih Grada Prijedora u 2018. godini, u ukupnoj vrijednosti od 38.410 KM.

„Pravo apliciranja imaju sve omladinske organizacije sa teritorije grada Prijedora, kao i neformalne grupe mladih. Pohvalno je to da u posljednje vrijeme veliki broj srednjoškolaca želi da unaprijedi stanje u sektoru iz kojeg dolaze“, dodala je ona.

U okviru ovog projekta, od kraja prošle godine u Prijedoru je aktivna i kancelarija za mlade, a osnovana je na inicijativu učenika Mašinske škole.

Još jedna šansa za mlade koji žele da realizuju svoje ideje jeste i Omladinska banka, koja je u Prijedoru tek u procesu formiranja. Mladima koji žele da aktivno učestvuju u razvoju svog grada u okviru ove banke na raspolaganju je fond od 108.000 KM za finansiranje projekata, te pokretanje vlastitog biznisa.

Autor: M. Šodić – opcija.net

Comments are closed.