Mlađo Radić zatražio ranije puštanje na slobodu

Nekadašnji policajac Mlađo Radić, koji u Francuskoj služi 20-ogodišnju kaznu zatvora zbog zločina u logoru Omarska 1992. godine, predao je molbu za prijevremeno puštanje na slobodu, uz obrazloženje da će u avgustu odslužiti dvije trećine kazne.
Molba za Radićevo ranije puštanje na slobodu predata je predsjedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu od kojeg je zatraženo da uzme u obzir zdravstveno stanje podnosioca molbe i da zatraži nove informacije o njegovom zdravlju.
Branilac Toma Fila u podnesku navodi da se Radić dobro ponašao prema zatvorskom osoblju i da mu nije bila izrečena nijedna disciplinska mjera, te da je proces rehabilitacije bio uspješan.
Prema francuskom zakonodavstvu, osuđenik ima pravo na prijevremeno oslobađanje nakon što odsluži više od polovine kazne.
Praksa Tribunala je da prijevremeno oslobađanje odobri onima koji su odslužili dvije trećine kazne i iz tog razloga u aprilu prošle godine odbijena je Radićeva molba za pomilovanje.
Nekadašnjem policajcu Mlađi Radiću suđeno je u Hagu u predmetu „Kvočka i drugi“, zajedno sa Miroslavom Kvočkom, Dragoljubom Prcaćem, Milojicom Kosom i Zoranom Žigićem zbog zločina u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.
Radić je uhapšen i predat Haškom sudu u aprilu 1998. godine.
Žalbeno vijeće Tribunala potvrdilo je Radiću kaznu od 20 godina zatvora u februaru 2005. godine da bi potom u novembru iste godine bio prebačen u zatvor u Francuskoj.
SRNA

Comments are closed.