Mlijekom hrani porodicu

Dražen Šumar, dvadesetsedmogodišnji mladić iz Donjih Orlovaca, kod Prijedora, punih pet godina bavi se proizvodnjom mlijeka i slovi kao jedan od najmlađih farmera  na  području ove opštine. Nastavio je kako kaže porodičnu tradiciju, a u poslu mu pomažu svi odrasli ukućani, ponajviše otac i djed. Na porodičnom imanju trenutno ima deset muznih krava i dnevno isporučuje između 100 i 120 litara prvoklasnog mlijeka.

– Količina isporučenog mlijeka zavisi od godišnjeg doba, ali i toga koliko krava ne muzemo, jer su steone.

Ova proizvodnja jeste zadovoljavajuća i od nje moja porodica može skromno da živi – priča nam Dražen, dodajući da je zadovoljan otkupom i cijenom mlijeka.

Tako za jedan litar mlijeka prve klase dobije 57 pfeniga, s uračunatom premijom, koliko mu plaća otkupljivač.

– Baviti se proizvodnjom mlijeka jeste posao koji iziskuje svakodnevni rad u stajama. Moj radni dan počinje ujutro u šest sati, a završava u večernjim satima kada na red dolazi muža. Ovo možda za nekoga djeluje prezahtjevno, ali ipak nije toliko strašno – priča Šumar, dodajući da je prednost u ovoj proizvodnji garantovani otkup, za razliku od nekih drugih oblasti u poljoprivredi u kojima se proizvedeno teško može prodati.

Dražen koji je po struci autoelektričar priča da je kratko radio kao sezonski radnik u jednom privatnom preduzeću. Nakon što je ostao bez posla, odlučio se posvetiti poljoprivredi, jer posao autoelektričara nigdje nije mogao naći.

– Proizvodnjom mlijeka planiram da se bavim i ubuduće. Ukoliko bi se došlo do povoljnih kredita proširio bih proizvodnju, a dobro bi došla i pomoć države koja do sada nije bila nešto znatna, jer poljoprivredni proizvođači u drugim državama u okruženju imaju mnogo veće stimulacije, nego što je to slučaj kod nas. Nadam se da će vlast imati više sluha za nas proizvođače i da će domaći proizvodi biti više cijenjeni – kaže Šumar.

Uz proizvodnju mlijeka ovaj mladi poljoprivrednik bavi se i ratarstvom. Imaju, kažu, svu potrebnu mehanizaciju i obrađuju oko 200 dunuma zemlje od čega 50 dunuma vlastite i 150 dunuma zakupljene.

Uz povoljni ambijent, vjeruje Šumar, mnogi mladi ljudi bi se odlučivali za poljoprivrednu proizvodnju i ostanak ili povratak u selo.

Fokus

Comments are closed.