Mnogo predmeta, a malo sudija

Iako je tokom 2008. godine u prijedorskom Osnovnom sudu riješeno 16.400, dok je ostatak, tačnije 31.738, preneseno u ovu godinu, a sudije imaju premašene norme za 38 odsto i još uvijek je u radu i obradi čak 33.653 predmeta. Predsjednik Osnovnog suda Duško Miloica je istakao da je jedan od razloga „zatrpanosti“ neriješenim predmetima to što ovaj sud ranijom organizacijom pokriva pored opštine Prijedor i teritorije opština Kozarska Dubica i Oštra Luka čija je površina oko 1.500 kvadratnih metara i koju naseljava oko 150.000 stanovnika.

– Ono što je još ozbiljniji razlog je nedostatak sudija, jer trenutno u ovom sudu radi 13 sudija i jedan dodatni sudija, dok je gotovo isti obim poslova uz prekršajne sudove obavljalo 30 sudija – kazao je Miloica. On je potvrdio da je uputio zahtjev Ministarstvu pravde da prijedorskom Osnovnom sudu odobri angažovanje još tri sudije, kako bi se bar donekle riješio problem velikog broja nagomilanih predmeta.
– Trenutno na jednog sudiju dolazi oko 1.000 predmeta koje treba riješiti, jer postojeći kadar i pored premašene norme nije u mogućnosti da sve predmete rješava u roku i time ovaj broj smanje – rekao je Miloica.

Prema njegovim riječima, veliki broj neriješenih predmeta iz raznih sporova opterećuju i „komunalni predmeti“, odnosno razna utuživanja na ime neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju, vodu, kao i za neplaćanje RTV takse. On je dodao da se ovi predmeti tretiraju kao i svi ostali, ali oduzimaju mnogo vremena i time usporavaju rad suda.

– I Visoki sudski i tužilački savjet pokušava da pronađe rješenje kao u susjednim državama, da bi se ubrzala procedura u ovakvim slučajevima i sudije rasteretile – rekao je Miloica.

Sudije imaju premašene norme za 38 odsto, a još uvijek je u radu i obradi čak 33.653 predmeta. Veliki broj neriješenih predmeta iz raznih sporova opterećuju i „komunalni predmeti“

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.