Modeli podrške za žrtve/svjedoke u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja, kroz jačanje kapaciteta i saradnje institucija i NVO

Medica Zenica u partnerstvu sa Udruženjem Prijedorčanki „Izvor“ Prijedor, Švicarskom asocijacijom protiv nekažnjivosti (TRIAL) i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) organizovala je juče jednodnevnu Konferenciju „Modeli podrške za žrtve/svjedoke u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja, kroz jačanje kapaciteta i saradnje institucija i nevladinih organizacija“, uz podršku UN Women ured BiH i Medice mondiale iz Kelna.
Cilj konferencije bio je da se sagledaju primjeri dobre prakse, zajedničke potrebe žrtava svjedoka za ostvarivanje prava i pravičnosti kao i obaveze države BiH u kreiranju uslova za isti tretman žrtava/svjedoka pred nadležnim institucijama i sudovima.
Tokom jednodnevne konferencije predstavljeni su uspostavljeni modeli podrške za žrtve/svjedoke u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, ukazano je na izazove, propuste i napore u ostvarenju pravde i odštete za preživjele seksualnog nasilja iz rata u BiH, te je prikazan dokumentarni film MKSJ-a „Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom“.
O primjerima dobre prakse i uspostavljenoj Kantonalnoj mreži za podršku žrtvama/svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja prije svjedočenja, tokom i nakon svjedočenja te kreiranja jednakog pristupa i tretmana za žrtve/svjedoke u ZDK govorili su direktorica Medice Zenica, Mediha Husić i sudija Kantonalnog suda Enes Maličbegović.
O iskustvima jačanja kapaciteta nevladinih organizacija kroz razradu traumatskih iskustava, te sticanju novih znanja i vještina za vođenje grupa samopomoći govorili su predstavnici nevladinih organizacija „Izvor“ Prijedor i „Anima 2005“ Zvornik.
Tokom konferencije predstavljen je i rad Odjela za podršku svjedocima pri Okružnom sudu Banjaluka, a o iskustvima Okružnog tužilaštva Banjaluka govorio je okružni tužilac Branko Mitrović.

Comments are closed.