Moguće proglašenje elementarne nepogode u pčelarstvu

Veoma loši vremenski uslovi tokom ovog proljeća uticali su na slab priliv meda u košnicama prijedorskih pčelara koji zbog toga najavljuju proglašenje elementarne nepogode u pčelarstvu. Predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ Rajko Radivojac je potvrdio da su pčelari mnogo očekivali od bagremove paše, koja je na iznenađenje svih izostala.
-Mnogi pčelari nisu izvadili ni grama bagremovog meda, a i ono što zabrinjava je da mnogi pčelari zbog loših vremenskih uslova nisu uspjeli da urade neke redovne postupke sa pčelinjim zajednicama pa su one ušle u rojidbeni nagon, a kad se pčele roje nema meda. Upravo zbog toga su pod velikim znakom pitanja i naredne paše bez obzira na povoljno vrijeme, rekao je Radivojac.
On je dodao da su to sve već dovoljni razlozi da se proglasi elementarna nepogoda u pčelarstvu, jer se očekivalo stotinjak tona meda samo od bagremovog cvijeta.
-Ovu inicijativu ćemo preko Saveza udruženja pčelara RS uputiti Ministarstvu na poljoprivredu, a očekujemo i značajniju pomoć od lokalne zajednice mimo podstijacnih sredstava od 2 KM po pčelinjem društvu koje nam redovno isplaćuje, rekao je Radivojac.
On je dodao da je ovo jedna u nizu godina kojima loše vremenske prilike ugrožavaju prinose meda, tako da pčelari već razmišljaju o nekim programima kako da se ovakve nepogode spriječe.
-Riječ je o sjetvi medonosnog bilja i to je neophodno i korisno da se uradi, kao što je poznao sve ima i svoje dobre i loše strane. Naime, pčelari bi na taj način dobili više meda ali ako med kao proizvod iz Potkozarja želimo brendirati i geografski zaštititi onda se moramo pitati šta će biti sa brendom jer te medonosne biljke nisu tipične za ove krajeve, kazao je Radivojac.
Prema procjenama , sva tri prijedorska udruženja pčelara imaju oko 13 000 pčelinjih društava.
Glas Srpske

Comments are closed.