„Moje pravo je pravo da budem zdrav“ – Obilježen Međunarodni dan djeteta

“Moje pravo je pravo da budem zdrav” naziv je edukativne radionice koju je Dom zdravlja Prijedor organizovao danas za mališane ovdašnjeg Dječijeg vrtića „Radost“ u povodu obilježavanja 20. novembra. Međunarodnog dana djeteta.

Kroz igru i druženje sa djecom je radilo medicinsko osoblje, specijalisti pedijatrije i medicinske sestre pedijatrijske ambulante koji su djeci poklonili ilustrovani priručnik “Bukvar dječijih prava”, tematsku bojanku kao i brojne poklone u vidu bezbjednih medicinskih sredstava za rad kao što su šprice, maske, medicinske rukavice i slično.

Direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da je Konvencija o pravima djeteta veoma važan tekst, ali da su, i pored značajnih međunarodnih dokumenata, mališani i dalje žrtve raznih oblika nasilja, oružanih sukoba, trgovine bijelim robljem, eksploatacije raznih oblika.

„Konvencija je važna, ali nije dovoljna: mnogo toga ostaje da se uradi da bi se prava djece realizovala. Prava postaju prava kada su sprovedena, za djecu kao i za odrasle”, poručila je Popovićeva.

Ona je podsjetila da je jedno od osnovnih dječijih prava pravo na zdravstvenu zaštitu i da svaki roditelj ima priliku da izabere pedijatra koji će voditi brigu o njegovom djetetu.

Direktorica Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor Dušanka Božić istakla je da djeca imaju mnoga prava, a između ostalog pravo na igru, pravo da vide i pitaju.

„Prvi put ovim povodom dolazimo u ovako lijep i autentičan ambijent pedijatrijske ambulante. Djeca život igrom uče. Kada dođu u vrtić, ona imaju igračke za igru ljekara, ali danas će ponijeti odavde autentična sredstva za rad medicinskog osoblja tako da će to puno značiti u smislu da se djeca oslobode straha i da uče o zanimanjima ljudi“, kazala je Božićeva.

Ona je dodala da će ova posjeta dugoročno uticati u pozitivnom smislu na budući dolazak djece u pedijatrijsku ambulantu i kada su bolesna.

Međunarodni dan djeteta obilježava se od 20. novembra 1989. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju o pravima djeteta.
Tekst – SRNA
Foto – Dom zdravlja Prijedor

Comments are closed.