Monografija “Stotinu godina škole u Lamovitoj”: Pisani trag za buduće generacije

Povodom obilježavanja jubileja, uprava i nastavnici OŠ “Jovan Dučić”, Lamovita, priredili su bogatu i lijepo uređenu monografiju “Stotinu godina škole u Lamovitoj”. Knjiga je izašla iz štampe u junu 2012. godine, izdavač je preduzeće “Grafomark” Laktaši a tiraž 500 primjeraka.

Knjiga sadrži tri odvojene cjeline. U prvom dijelu predstavljena je opština Prijedor i sela Lamovita, Bistrica i Babići, koja su školsko područje ove škole. U drugoj cjelini, kao značajan doprinos školstvu, nalaze se tekstovi o istorijatu osnovnog školstva u Prijedoru. Treći dio monografije govori o školi u Lamovitoj, počev od njenog osnivanja 1912. godine, kao šeste po redu osnovne škole u opštini Prijedor.

To su podaci koji mame emocije i poštovanje. Pred čitaocem iskrsavaju imena učitelja, Zlate i Vaske Pejanović, Sime Radetića, Nele Bojanić, Mice i Milana Vrhovca, Milivoja Rončevića, Jelene i Branka Janjića, Ratka Šukala, Darinke Prpoš – Savić, Novaka Savića i drugih, te brojni davno zaboravljeni školski događaji.

Čitaoce će posebno obradovati poglavlje “Zapisi” u kojem se nalaze autentični tekstovi vezani za školstvo i život naroda ovog kraja. Iz tekstova se može saznati kako se išlo i kuda prolazilo pješice od Gomionice do Moštanice, a preko Lamovite; kako su nekada u školama fizički kažnjavali đake; kakav je bio položaj narodnog učitelja prije stotinu godina; ko su bili narodni heroji sa Kozare i slavni đaci ove škole i još mnogo toga zanimljivog i poučnog.

U trećem poglavlju, data je dokumentacija o nastavnicima i đacima škole, uz obilje fotografija. Knjigu je priremio za štampu Redakcijski odbor u sastavu: LJiljana Kesić, Vladimir Krčkovski, Mladen Vučkovac, Mile Lajić, Draško Grahovac, Marina Stanojević, Gordana Anđić, Mira Grahovac, Nebojša Aleksić i Dražen Laćman. Osnovni tekst su priredili Vladimir Krčkovski i Mladen Vučkovac. Urednik knjige je LJiljana Kesić, direktor škole, a recenzenti Milenko Radivojac, dipl. arheolog, i LJiljana Babić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor. Predgovor je napisao Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor.

– Sticajem okolnosti, ja sam rođen u Bistrici i sada ponosno pričam kako je naš kraj imao školu prije stotinu godina, kako je dao dosta kadrova koji su kasnije uticali na razvoj naše opštine. Međutim, vrijeme u kojem sam ja išao u školu, razlikuje se od današnjeg. Danas na području opštine ima dvanaest osnovnih i osam srednjih škola i Prijedor spada u red opština sa razvijenim sistemom obrazovanja, a jedino što nas sve zabrinjava je tendencija opadanja broja učenika. Ipak, i dalje za odgoj djeteta i bolje njegovo usmjerenje ostaje važna komunikacija učitelja sa djecom. Bez obzira na sve moderne tehnologije, učitelj je bio i ostaće uzor djeci i nikada ih ne smije iznevjeriti. Svima koji su učestvovali u stvaranju ove monografije, treba odati priznanje, jer smo, na ovaj način, otrgli od zaborava mnoge događaje i dobili hvale vrijednu monografiju – napisao je u predgovoru Marko Pavić.

Monografija “Stotinu godina škole u Lamovitoj” će, kao pisani trag, ostati za sve buduće generacije.

Centralna promocija monografije “Stotinu godina škole u Lamovitoj” najavljena je za četvrtak, 06.12.2012. godine, u Muzeju Kozare, sa početkom u 19 časova. Tim povodom, osim prigodnih govora o monografiji i istorijatu škole, biće priređen i prigodan kulturno-zabavni program koji će izvesti učenici ove škole.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.