Motorom na put od 6.000 kilometara

Avanturistički duh i odvažnost su osobine koje prvenstveno idu uz ime Prijedorčanina Zorana Radonjića (36), koji je jutros u ranim jutarnjim časovima krenuo motorom na 6.000 kilometara dug put po Evropi i dijelu Azije.
On se zajedno sa kolegom Goranom Petošom uputio na dvadesetodnevno putovanje, na kojem će obići turski grad Izmir, Pamukale, mjesta za vizantijskim naseobinama na istoku Turske u okolini Antalije, a kao krajnja istočna tačka putovanja je Kapadokija, koja je neobično važna zemlja za ranu istoriju hrišćanstva.
– U međuvremenu ću prvo obići zapadni dio Rumunije, potom se preko Kladova i Đerdapa spustiti u Bugarsku, u grad Beligradček do Crnog mora. Putovanje nastavljamo za Galipolje, Pergam pa ću preći u Tursku. Na povratku će nas put dovesti do Ankare, Carigrada, Aleksandropolisa i sjeverne Grčke, Soluna i Meteora. Ovog puta namjeravam da posjetim i istočnu Albaniju, koju na prošlogodišnjem putovanju po ovoj zemlji nisam obišao i potom preko Ohridskog jezera i Skoplja krećemo nazad, što će biti krug od oko 6.000 kilometara – ispričao je Radonjić ukratko plan putovanja.
Dodao je i da mu je ovo četvrto putovanje na motoru, inače ukupno petnaesto, ali nikako turističko putovanje.
– Ne putujem da bi se reklo da sam negdje bio ili da bih gledao ono što svako može da vidi i na televiziji ili da uplati aranžman i da se sa grupom turista divi nekoj arhitekturi. Naprotiv, idem jer sam vizuelan tip i jer uživam u tome da promijenim mnogo slika pejzaža za kratko vrijeme. Obilazim prirodne ljepote i trudim se da upoznam što više ljudi. Tako ću zauvijek upamtiti kada sam bio prvi put u Indiji i kada sam se družio sa ondašnjim ribarima, rekao je Radonjić.
Kaže da se ne boji da li će pokisnuti i gdje će da spava.
– Meni je strašniji odlazak u medicinske ustanove. Ko traži probleme, i u okolini Prijedora ih može naći. Bio sam i na iračkoj granici 1998. godine i u još dosta krajeva gdje nije bilo baš mirno. Išao sam autostopom noću iz Carigrada da bih došao do Beograda, tako da to nije strašno ako čovjek sam ne traži nevolju – rekao je Radonjić.
Ovo putovanje je najviše pomogla opština Prijedor, firma „Nek 03“ vlasnika Nebojše Kragulja, a uložio je i sopstvena sredstva.
Akademski slikar
Zoran Radonjić je akademski slikar i magistar slikarstva, koji pored toga što radi u školi ima vremena i da mališane uči crtanju u svojoj školi crtanja, kao i da bude autor sedam kratkih i četiri dokumentarna filma, te tri dugometražna igrana filma, od kojih mnogi pamte filmove „Duboko u šumi“ i „Otmica“ i putopisne reportaže iz Egipta, Turske i Indije.
Tekst i foto – Glas Srpske
Foto – facebook.com

Comments are closed.