Mrkonja i Medonja pobjednici 247. Grmečke koride

Pobjednici 247. Grmečke koride, koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, su bikovi Mrkonja u srednjoj i Medonja u teškoj kategoriji.

Mrkonja je vlasniku Desimiru Živkoviću iz Stričića donio nagradu od 1.000 KM, a Medonja svom vlasniku Luki Štikovcu iz Oštre Luke 1.500 KM.

Ovogodišnja korida okupila je oko 2.000 gledalaca, a takmičilo se 16 bikova – po osam u teškoj /više od 850 kilograma/ i u srednjoj kategoriji /do 850 kilograma/.

Otvarajući ovaj turistički brend, načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da su od 1772. godine do danas na ovim prostorima rasla i propadala carstva, dolazile i odlazile vojske i osvajači, a da se tih 247 godina korida održava.

“To je dio istorije i kulturnog nasljeđa ovog naroda. Samo prisustvo govori da ljudi i danas vole ovu manifestaciju i ona nam je mnogo više od same borbe”, rekao je Stanar.

On je podsjetio da je opština Oštra Luka pokrovitelj ove manifestacije dugi niz godina od kada je izmještena sa Grmeča na Popovića brdo.

Tradicionalnom borbom bikova i nadmetanjem u sportskim disciplinama završeni su ovogodišnji Ilindanski dani kojima opština Oštra Luka obilježava svoj dan i slavu, Svetog proroka Iliju.

Grmečka korida se na Međeđem brdu održavala do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. godine iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i počela se održavati na Popovića brdu od 1997. godine.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.