Muzej Kozare Prijedor: Za adaptaciju krova predviđeno 40.000 KM

srna-muzej kozare-sredstva za renoviranje 1Za adaptaciju krova Muzeja Kozare, jednog od najstarijih zdanja u Prijedoru, u budžetu grada za 2013. godinu predviđeno je 40.000 KM.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da bi radovi trebalo da se izvedu u proljeće.

„Ako to ne bismo uradili sada, šteta bi mogla biti i mnogo veća. Ako to uradimo sada, pitanje krova biće riješeno za narednih 15 godina“, kazao je Radivojac.

Zgrada u kojoj su danas smješteni Muzej Kozare i Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije, izgrađena je 1898. godine i bila je u funkciji školstva sve do 1983. godine kada ju je, odlukom lokalne skupštine, dobio Muzej Kozare.

„Tada je, između ostalog, izvršena i sanacija krova koji je `izdržao` do 2000. godine kada se, po ocjeni statičara, pojavila opasnost od urušavanja“, podsjetio je Radivojac.

srna-muzej kozare-sredstva za renoviranje 2Godine 2000. uz pomoć njemačke vladine agencije „THV“ Muzej Kozare je, osim nove fasade, dobio i novi krov, ali ponovo djelimično, budući da su zamijenjene samo neke grede, te postavljeni novi crijep i nova letva.

„Krov je specifičan jer se lomi pri kraju i završava se limenom trakom širine 1,20 metara i upuštenim olucima. Životni vijek tog pocinčanog lima je oko sedam godina, tako da je on još prije tri godine korodirao i propušta vodu na više mjesta, te konstantno plavi unutrašnje zidove“, pojasnio je Radivojac.

Adaptacija, za koju je novac predviđen u ovogodišnjem budžetu grada, obuhvatila bi skidanje tog pocinčanog lima i oluka čitavim obimom krova, zamjenu trulih greda i postavljanje bakarnog lima i bakarnih oluka.
SRNA

Comments are closed.