Na demo turi 40-ak najupornijih biciklista

Četrdesetak ljubitelja biciklizma vozilo je danas demo turu na od Mrakovice u Nacionalnom parku „Kozara“ do Plesma u Parku prirode „Lonjsko polje“ u Hrvatskoj.

Staza duga po 30 kilometara s obiju strana granice uređena je i označena u okviru dvogodišnjeg projekta „Biciklom za turizam bez granica“, vrijednog 330.000 evra, koji je najvećim dijelom finansiran iz pretpristupnih fondova Evropske unije za prekograničnu saradnju.

Vodeći partneri u projektu su Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije „SI-MO-RA“ i Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“, a među ostalim partnerima su NP „Kozara“, Turistička organizacija opštine Prijedor,Turistička organizacija Kozarske Dubice i PP „Lonjsko polje“.

Projekt menadžer Goran Rodić rekao je da je u okviru projekta obnovljen dio regionalnog puta od Mrakovice do manastira Moštanica, postavljena biciklistička signalizacija, obučavani turistički radnici i upoznavani sa novim trendovima u turističkom sektoru, postavljeni internet kiosci u glavnim ulicama i Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

„Iako je za današnju probnu vožnju bilo prijavljeno daleko više učesnika, jutros ih se pojavilo 40-ak najupornijih kojima nisu smetale ni kiša ni niske temperature za ovo doba godine“, kazao je Rodić novinarima na Mrakovici.

Direktorica Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije „SI-MO-RA“ Andreja Šeperac rekla je da su u okviru ovog velikog projekta na hrvatskoj strani uređena odmarališta, da je u postupku signalizacija na više od 300 kilometara biciklističkih staza u Lonjskom polju, da je kupljeno 30 bicikala i jedna prikolica za prevoz bicikala.

„Osim toga, organizovane su i brojne edukacije turističkih radnika“, dodala je Šeperac.

Direktori NP „Kozara“ i PP „Lonjsko polje“ Dragan Romčević i Goran Gugić rekao je da zahvaljujući ovom projektu parkovi od sada mogu posjetiocima ponuditi nove turističke sadržaje: biciklizam, iznajmljivanje bicikala i vožnju između dva parka u dvijema susjednim državama.

Direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić rekla je da je bicikklistička staza od 60 kilometara vrlo važna za razvoj turizma.

„Zajedno smo radili na inventarizaciji turističkih potencijala opštine Prijedor, a mib za iduću godinu planiramo obilježavanje biciklističkih ruta ne samo na Kozari, nego i na području opštine Prijedor“, kazala je Ganićeva.

Direktorica Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Nada Grgača rekla je da projekat „Biciklom za turizam bez granica“ znači novi turistički kapacitet za za određenu ciljnu grupu.

„Dalje, to znači razvoj turizma na otvorenom“, kazala je Grgača.

Direktor Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“ Mišo Reljić rekao je da je „Biciklom za turizam bez granica“ prvi projekat ove agencije koji se finansira iz IPA fondova EU, da je prvi projekat iz fondova EU bio preduzetnički inkubator iz KARDS fondova vrijedan 250.000 evra, a da su u završnoj fazi dva projekta u ovoj godini za koja će iz fondova EU biti obezbijeđeno 380.000 evra.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.