Na izložbi inovacija Arca 2011 u Zagrebu nagrađen Prijedorčanin

Na 8. međunarodnoj izložbi inovacija „Arca 2011“, završenoj u subotu u Zagrebu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su sedam priznanja za 12 prikazanih inovacija.
Kako se navodi u saopćenju Asocijacije inovatora BiH, najviše razloga za zadovoljstvo imaju Josip Gujić iz Kaknja i Ajla Sadiković, gimnazijalka iz Ljubuškog.
Za cjevastu pritku za zalijevanje voćnih, vrtnih i stakleničkih biljki po sistemu ‘kap po kap’ Gujić je dobio lijepo dizajniranu staklenu plaketu službenog žirija, na kojoj je upisano da je „srebrna“, te pehar Ruske kuće za međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju.
Uz pouzdano zalijevanje, time i rast biljki, ovom inovacijom ostvaruju se i značajne uštede vode.
Ajlin kornet, za koji je zaslužila „bronzanu“ plaketu, ima kružni ‘balkon’ na koji se okapa sladoled, a sa ‘balkona’, kroz rupice na kornetu, silazi u kornet, tako da, naprimjer, ne pada na odjeću.
„Srebrne“ plakete dobili su i sarajevski ortoped Adnan Dizdar (za ortopedsku pločicu, čija je temeljna novina u tome što se pričvršćuje na slomljenu kost kroz rupice kroz koje prolaze po dva vijka, i to svaki na svoju stranu, u obliku slova „V“) i Ljubomir Samardžija iz Bihaća (za brod za uklanjanje i preradu plutajućeg otpada i nafte).
„Bronzane“ plakete dobili su još i Zdravko Bosnić iz Banje Luke, za elektroturbinu čiji je koeficijent iskorištenja 30-ak puta veći nego kod postojećih turbina, kao i Ejub Karadžić, iz Prijedora za prečistač zraka u zatvorenim prostorijama.
Tekst-Fena-Dnevni avaz
Foto-Cropix-Tportal.hr

Comments are closed.