Na kobni prelaz stavljaju rampu

NESRECA-PD

Obnova zloglasnog prijedorskog pružnog prelaza „trinaesta“, u mjestu Raškovac, na dionici željezničke pruge Prijedor – Novi Grad, koji je u sudarima voza i automobila odnio desetine života, konačno počinje naredne sedmice. Cilj je uspostavljanje automatskog i potpuno bezbjednog prelaza za građane!

„Želleznice Srpske“ su završile svoj dio posla – izrađen je glavni projekat za rekonstrukciju raskrsnice i projekat za automatsko osiguranje putnog prelaza, a dobijene su i sve neophodne dozvole. Vrijdnost radova je 900.000 KM.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS „Novostima“ je juče potvrđeno da radovi počinju naredne sedmice, a da će troškove rekonstrukcije pružnog prelaza ŽRS finansirati sa 600.000 KM, a preduzeće „Putevi RS“ sa 300.000 KM.

– Uređaj za automatsko osiguranje putnog prelaza koji će po projektu biti instaliran na pružnom prelazu predviđa osiguranje prelaza svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima, uz daljinsku kontrolu u stanici Prijedor. Ovakvo osiguranje je viši stepen osiguranja nego što propisi nalažu na ovom dijelu pruge – rekao je, za „Novosti“, resorni ministar Neđo Trninić.

Obaveza grada je da sanira lokalne puteve i raskrsnice u zoni putnog prelaza.

Prema izjavama mještana prijedorskih naselja koji žive uz „zloglasni“ pružno-putni prelaz „trinaesta“, poslednjih 30 godina ovde je život izgubilo oko 30 ljudi. Kažu da su godinama tražili da se napravi bezbjedniji pružni prelaz.

Na ovoj „crnoj tački“ puta, Prijedorčanin Branko Došen je 1982. u stravičnoj saobraćajnoj nesreći izgubio suprugu Cvijetu, koja je poginula zajedno sa dvije komšinice.

– Ovo je najstrašnija tačka puta. Koliko ja pamtim i od kada sam brojao, ovde je stradalo 17 ljudi, a 27 je bilo povređenih. Meni je ovdje poginula supruga i dvije komšinice, iz Crne Doline čovjek sa volovima koji je prelazio prugu, moj brat stričević, koji je imao 18 godina. Teške tragedije su pogodile nekoliko porodica – kroz suze priča Branko Došen, koji živi nedaleko od prelaza.

Meštani okolnih naselja su ogorčeni, jer problem godinama nije rješavan. Kažu, djeca svakodnevno tim putem prelaze prugu, a magla je česta, nema svjetlosnih i zvučnih upozorenja. Pre nekoliko godina, mještani su organizovali i proteste.

– Svi uz prugu živimo pod stresom, u strahu. Ovuda je veoma gust saobraćaj, jer pruga dijeli magistralni put Prijedor – Novi Grad i naselje Raškovac. Nema minuta da se ovuda ne prelazi automobilima. Nedavno je jedna žena iskočila iz automobila koji je udario voz i na sreću je ostala živa – kaže mještanka Edina Ibrišagić.

STRAVIČNO
Mještanima okolnih naselja koji žive uz zloglasni pružni prelaz „trinaesta“, još uvek je pred očima stravična saobraćajna nesreća kada je početkom godine u sudaru putničkog voza i automobila stradale četiri osobe, među kojima i devetogodišnje djete.

ZNACI
Ovaj putni prelaz, a na prugama ŽRS ih ima ukupno 278, osiguran je Andrejinim krstom, trouglom preglednosti i vertikalnim saobraćajnim znacima.

Autor: G. Vila – M. Filipović – Večernje novosti

Comments are closed.