Na obalama Sane nema uređene plaže

Iako se Prijedor može pohvaliti da leži na obalama rijeke koja je stotinama godina bila mjesto gdje su njegovi stanovnici tražili osvježenje u ljetnim mjesecima, na obalama Sane nema uređene gradske plaže. U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove kažu da zemljište pored rijeke Sane nije vlasništvo opštine, već je to zona kojom gazduje Vodoprivreda RS. Prijedorčani su svjedoci da se posljednjih godina zemljište uređuje, što je dokaz da je nekom privatnom licu vjerovatno dato pravo da gazduje, međutim to još uvijek nisu sadržaji koji bi podmirili potrebe nekoliko hiljada kupača, koji se svake godine tokom jula i avgusta rashlađuju na Sani.

Prava gradska plaža sa tuševima i svim ostalim sadržajima ne postoji, ali to što puno više zabrinjava Prijedorčane je činjenica da nema organizovane spasilačke službe, tako da su svaki slučaj spašavanja neplivača ili intervencija zbog mogućih drugih problema tokom kupanja prepušteni trezvenosti i hrabrosti samih kupača.

Zamjenik komandira prijedorske Vatrogasne jedinice Mile Novaković kaže da pripadnici jedinice za spašavanja nad vodom i pod vodom intervenišu samo u slučajevima kada imaju dojavu policije ili građana.

– Na sreću, ove godine nije bilo dojava – rekao je Novaković.

Problem osvježenja stanovnika ove potkozarske opštine, ali i upotpunjavanja turističke ponude grada biće riješen kada bude završen sportski centar, gdje se grade otvoreni i zatvoreni olimpijski bazen, kao i bazen za djecu u prijedorskom naselju Pećani, ali prema informacijama sa gradilišta, to vjerovatno neće biti ovog ljeta.

Prijedorčani se do daljeg u Sani kupaju na vlastitu odgovornost i sa nadom da im potraga za osvježenjem neće donijeti probleme, već odmor i rekreaciju.

Pored nekoliko neuređenih plaža kojima gravitira gradsko stanovništvo, postoji i plaža na ušću Gomjenice u Sanu, te nekoliko plaža duž njenog gornjeg toka, ali i više privatnih plaža koje su smještene na privatnim posjedima.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.