Na području CJB Prijedor u oktobru mjesecu nije bilo prijavljenih težih krivičnih djela

12912406

Na današnjoj pres konferenciji koja je održana u prostorijama Centra javne bezbjednosti Prijedor, zamjenik načelnika Centra Stevo Tomčić je saopštio da je u oktobru mjesecu tekuće godine prijavljeno 125 krivičnih djela što je za 32 krivična djela više nego u uporednom periodu.

On je dodao da je do porasta prijavljenih krivičnih djela došlo iz razloga što su radnici Elektrodistribucije Prijedor pojačali aktivnosti na kontroli mjernih uređaja za potrošnju električne energije do krajnjih potrošača, te je došlo do porasta prijavljenih krivičnih djela „Samovlašće“ i „Skidanje ili povreda služenog pečata ili znaka“.

Dalje, naveo je da je rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 59,5% dok je u uporednom periodu procenat rasvjetljenosti bio 46%. Kada je u pitanju ukupna rasvjetljenost krivičnih djela za oktobar mjesec iznosi 86,6%, a u uporednom periodu 67,3%. Kada su u pitanju imovinska djela zamjenik je posebno istakao da na području Centra u oktobru mjesecu nije bilo prijavljenih krivičnih djela razbojništva.

U analiziranom periodu evidentirana su su 3 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Izvršeno je ukupno dva oduzimanja opojnih droga kojom prilikom je oduzeto oko 79 grama marihuane, 15 grama hašiša, 513 komada sjemenki marihuane. Evidentiran je i jedan prekršaj iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Kada je u pitanju privredni kriminalitet zamjenik je naveo da je po pitanju ove oblasti prijavljeno 24 krivična djela. Materijalna šteta i protivpravno stečena imovinskla korist pričinjena ovim krivičnim djelima je preko 51.000 KM.

U daljem aliziranju stanja bezbjednosti na području Centra, zamjenik je saopštio da na području Centra u oktobru mjesecu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Evidentirana su 43 prekršaja ili za 29 prekršaja manje nego u uporednom periodu. Kada su u pitanju prekršaji nasilja u porodici evidentirana su 4 takva prekršaja, dok je u uporednom periodu evidentirano 9.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 2.117 prekršaja ili za 569 prekršaja više nego u oktobru 2014. godine. Dogodile su se 73 saobraćajne nezgode 7 više nego u uporednom periodu. Iz saobraćaja su isključena 224 vozača ili za 25,8% više nego u uporednom periodu, od toga zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je 175 vozača, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita 43 vozača, zbog uticaja opijata 1 i iz ostalih razloga 5 vozača.

Zamjenik je posebno naglasio da su policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor u septembru i oktobru mjesecu planski sprovodili represivne akcije po pitanju saobraćaja, koje su rezultirali da u navedenom periodu na području Centra nije bilo smrtno stradalih lica u saobraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.