Na području CJB Prijedor u tri dana sankcionisano 54 vozača zbog nepropisno zatamnjenih stakala

bmw

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su 17., 18. i 19. novembra 2016. godine proveli republičku akciju „Pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila, kontrolu prisustva alkohola u organizmu, kontrolu skupocijenih vozila visoke klase i vozila sa nepropisno postavljenim tamnim folijama na staklima“. U akciji su učestovale sve policijske stanice Centra.

Tokom provođenja akcije na području CJB Prijedor ukupno je kontrolisano 908 učesnika u saobraćaju, a zbog uočenih prekršaja policijski službenici su na licu mjesta izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisali 527 vozača ili 58,03% od ukupnog broja kontrolisanih. Zbog prekršaja vezanih za brzinu kretanja ukupno je sankcionisano 186 vozača, a pored novčane kazne za 28 vozača ili 15,05% od ukupnog broja sankcionisanih, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom.

Iz saobraćaja su isključena 82 vozača zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola iznad zakonom određene količine alkohola u organizmu, od čega je 29 zadržano lišenjem slobode. U toku akcije ukupno je alkotestirano 399 učesnika u saobraćaju, a koncetracija alkohola u organizmu iznad zakonom dozvoljene je utvrđena za 77 vozača, kao i kod sedam mladih vozača. Pet vozača je odbilo alkotestiranje i isti su sankcionisani novčanom kaznom, izrečena im je zaštitna mjera i zadržani su lišenjem slobode.

Izvršena je kontrola 166 skupocjenih vozila visoke klase, kao i 65 vozila sa tamnim folijama koje su postavljene na stakla vozila. Zbog uočenih prekršaja u vezi nepropisnog postavljanja tamnih folija na stakla vozila ukupno je sankcionisano 54 vozača ili 83,07 % od ukupno kontrolisanih.

Pored prekršaja brzine i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, te nepropisnog zatamnjivanja stakla na vozilu, patrole policijskih službenika evidentirale su i 205 ostalih prekršaja.
Tokom akcije policijski službenici CJB Prijedor oduzeli su jedno vozilo za koje je utvrđeno da se nalazi na potragama INTERPOL-a, dok je kontrolom jednog lica pronađena i opojna droga marihuana. Aktivnostima zasjede policijskih službenika lišena su slobode dva lica, što je rezultiralo rasvjetljavanjem šest krivičnih djela.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, naročito ona koja se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Napominjemo da se zatamnjivanje stakala na vozilu mora vršiti u skladu sa zakonskim propisima bez ugrožavanja vlastite bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.