Na području CJB Prijedor ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 90,5%

Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić, na današnjoj pres konferenciji, stanje bezbjednosti na području ovoga Centra ocijenio je kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca januara evidentirano je ukupno 67 krivičnih djela odnosno 18 krivičnih djela manje u odnosu na januar mjesec 2016. godine, što procentualno iznosi 21,2% manje.

Trećina od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela izvršena je po nepoznatom počiniocu, dok je rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu povećana za 12% i iznosi 76,7%. Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je 90,5%.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta, broj krivičnih djela je smanjen za 30% u odnosu na uporedni period.

Od krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela, u januaru mjesecu evidentirana su 2 krivična djela i to lake tjelesne povrede po poznatom izvršiocu.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 25 krivičnih djela što je za 50% manje u odnosu na uporedni period. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 20 (35) ili 42,9% manje.

Izvršeno je jedno krivično djelo razbojništva koje je i rasvjetljeno, a evidentirano je i jedno krivično djelo pokušaja teške krađe nad motornim vozilom.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 4 krivična djela. Izvršeno je 5 oduzimanja opojnih droga, od čega posebno izdvajamo 240 grama amfetamina 150 grama marihuane.

Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor lišeno je slobode i jedno lice zbog krivičnog djela ubistva u pokušaju koje je počinjeno u Sanskom Mostu.

Aktivnostima Centra, u Novom Gradu je pronađen i oduzet plastični eksploziv, u Kostajnici veća količina oružja i municije, vojno naoružanje u Trnopolju, a na području Novog Grada otkriveno je i sedam državljana albanske nacionalnosti koji su ilegalno prešli državnu granicu BiH.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, u januaru mjesecu evidentirano je 10 krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 30.000,00 KM (27.000,00 KM).

Načelnik Centra istakao je da nije bilo narušavnja javnog reda i mira u većem obimu, a prijavljena su ukupno 43 prekršaja.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 2.109 prekršaja i 75 saobraćajnih nezgoda. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo. Rasvjetljena je saobraćana nezgoda po nepoznatom izvršiocu u Novom Gradu u kojoj je pješak zadobio teške tjelesne povrede.

Iz saobraćaja je isključeno 187 vozača, od čega 159 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Od 25. januara sprovodi se republička akcija kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu upotrebe bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za prevoz djece u vozilu. Zadržano je lišenjem slobode 59 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 3 pješaka zbog kretanja po kolovozu pod uticajem alkohola.

Načelnik Sektora policije CJB Prijedor, Sretoja Vujanović, podsjetio je građane da 15. februara 2017. godine na snagu stupaju odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

U znatnoj mjeri pooštravaju se sankcije za prekršaje brzine i alkohola, a pored toga se uvode posebna ograničenja za mlade vozače. Za vozače do dvije godine vozačkog iskustva uvodi se „probni period“ u kome se stečeno pravo na upravljanje vozilima „B“ kategorije može i izgubiti ako se u tom periodu skupe 4 kaznena boda (osim ako se radi o osnovnom zanimanju i u vezi sa tim).

Korištenje bezbjednosnog pojasa i upotreba mobilnog telefona izdvojeni su kao posebno opasne radnje, za koje je predviđena novčana kazna u iznosu od 100,00 KM i jedan kazneni bod. Izmjene u vezi sankcionisanja prekršaja brzine ogledaju se u sledećem: uvodi se poseban znak za „naselje“ i posebno se obilježava „naseljeno mjesto“; izjednačavaju se novčane kazne za prekršaje u naselju i prekršaje van naselja; granica posebno opasne vožnje se spušta na 30 km/čas (prije je to bilo 50 km/čas); kazna za prekoračenja brzine preko 30 km/čas 400,00 KM, dva mjeseca zabrane i 2 kaznena boda; kazna za prekoračenja brzine preko 20 do 30 km/čas 100,00 KM, jedan mjesec zabrane i 2 kaznena boda; kazna za prekoračenja brzine preko 10 do 20 km/čas 50,00 KM; posebna ograničenja brzine za mlade vozače ostaju na snazi (u prosjeku 10 km/čas od dozvoljene).

Izmjene u vezi sankcionisanja prekršaja alkohola odnose se na sljedeće: uvođenje mjere za vozača „zadržavanje do otrežnjenja a najduže do 12 časova“ za vozače koji odbiju alkotestiranje, pod uticajem su opojnih droga ili je koncentracija alkohola u organizmu iznad 1,5 g/kg; granica posebno opasne koncentracije alkohola se spušta na 0,8 g/kg (prije je to bilo 1 g/kg); kazna za vožnju sa koncentracijom alkohola preko 1,5 g/kg ili pod uticajem opojnih droga, odbijanje alkotestiranja, iznosi 400,00 KM, dva mjeseca zabrane i 2 kaznena boda; kazna za vožnju sa koncentracijom alkohola od 0,8 do 1,5 g/kg, iznosi 100,00 KM, jedan mjesec zabrane i 2 kaznena boda; kazna za vožnju sa koncentracijom alkohola od 0,3 do 0,8 g/kg, iznosi 50,00 KM i jedan kazneni bod; kazna vozača koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava 40,00 KM; kazna za vozača bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla koji prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci ili nije u stanju da vlada svojim postupcima 50,00 KM.

Takođe izmjenama i dopunama zakona predviđeno je i da vozač bicikla nije u obavezi korištenja zaštitne kacige, da pješaci za vrijeme kretanja kolovozom ne smiju koristiti telefon ili imati slušalice u oba uha, da se u vozilu ne smije nalaziti niti koristiti uređaj, odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentovanje prekršaja, iz saobraćaja će se isključiti vozilo koje nije podvrgnuto vanrednom tehničkom pregledu na koji je upućeno od ovlašćenog lica nadležnog organa.

Izmjenama i dopunama predviđena je maksimalna kazna (u rasponu od 400,00 do 1.000,00 KM) po prekršajima iz ranijeg važećeg Zakona, a neke od najznačajnijih su: za vozača koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina, za vozača koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, za vozača koji učestvuje u saobraćaju sa vozilom koje nije registrovano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla više od 30 dana, vozača koji na vozilu koristi registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo, vozača kojem je odlukom nadležnog organa zabranjeno upravljanje vozilom, vozača kojem je vozačka dozvola privremeno oduzeta na licu mjesta, kao i za vozača kojem je vozačka dozvola zadržana, za vrijeme za koje mu je vozačka dozvola oduzeta ili zadržana, vozača koji napusti lice mjesta saobraćajne nezgode u kojoj je neko izgubio život ili bio povrijeđen, ili je nastala veća materijalna šteta, (privremeno se može samo udaljiti radi pružanja pomoći licima povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi ili ako mu je samom potrebna ljekarska pomoć).

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović apelovao je na sve vozače da se na vrijeme upoznaju sa odredbama izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, te da poštuju saobraćajne propise prilikom učestvovanja u saobraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.