Na poljima strnih žitarica dobar rod ječma

Lijepo vrijeme, u posljednjih nekoliko dana, prijedorski ratari koriste za skidanje strnog žita koje je ove godine, kako tvrde kombajneri, solidno rodilo. Izuzev područja koje je prošlog mjeseca zahvatio grad, i više nego dobro, tvrdi kombajner Rajko Karajica iz Donjih Garevaca. Dodaje da se, ovog ljeta pod ječmom, pšenicom i tritikalijama našlo daleko više parcela nego ranijih godina.
– Ove godine se prinos ječma u prosjeku kreće između 400 i 500 kilograma, što je za naše područje odličan rod. Očekuje se dobar prinos i pšenice, čija žetva počinje ovih dana, ali i zobi i tritikalija – kaže Karajica dodajući da je loš prinos zabilježen jedino u nekoliko sela prijedorske opštine koje je, prošlog mjeseca, zahvatio grad i gdje se prinos kreće oko 150 kilograma po dunumu.
– Ljudi su radi da sa njiva skinu bilo šta, pa i to malo žita. Žeo sam na dosta parcela i naplaćivao im samo troškove goriva, jer nema smisla naplatiti punu cijenu – kaže Karajica koji kombajniranje dunuma žitarice naplaćuje 20 KM.
Kvalitet zrna strnih žitarica na većini parcela, ove godine je dobar, kaže Milan Gnjatović dodajući da poljoprivrednici, ukupno gledajući, mogu biti zadovoljni žetvom.
– Pored dobrog roda, ove godine, moći ćemo biti zadovoljni i kvalitetom zrna, koje je čisto i zdravo – kaže Gnjatović ističući da, prilikom kombajniranja, mnogo vodi računa o potpunoj ispravnosti kombajna, da ne bi došlo do rasipanja žita.
Nakon završetka žetve ječma koji je požnjeven, narednih dana uslijediće žetva pšenice, zobi i tritikalija, kažu naši sagovornici. Inače, na području opštine Prijedor, pod strnim žitom, u prosjeku se zasije oko 3.000 hektara.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.