Na Popovića brdu održana Grmečka korida

Grmecka korida

Pehari očekuju pobjednike. Gazde obavljaju posljednje pripreme, Kukan i Vilaš samo što nisu ušli u improvizovanu arenu. Kratko odmjeravanje suprotstavljenih bikova. Odmah potom okupljene Grmečlije uglas su ozvaničile početak koride.

Pošto nisu mogli na Međeđem, bikovi su se boli na Popovića brdu nadomak Oštre luke. Koridu je došlo da gleda mnogo Grmečlija. Rađa Škrbić novinarima se predstavlja kao kralj korida bivše Jugoslavije. Nikad se ne bi odrekao borbe bikova kojoj je, kaže, posvetio život.

“Bik košta čuda. Više nego što zaradi, ali je to volja i tradicija. Ja volim pobijediti više nego da mi sve jednu opštinu poklone. To je bitno”, kaže Rađa Škrbić.

U Oštroj luci okupilo se i staro i mlado. Koga god da pitate, svako nabraja na desetine razloga zašto voli grmečku koridu.

Dok su gledali borbe, glavna tema među okupljenima bilo je premještanje Koride sa vijekovne lokacije. Mnogi su je na Međeđem brdu gledali još prije 40 godina. Iz udruženja koje godinama organizuje borbe kažu da su za sve krive vlasti Unsko-sanskog kantona.

“Nama je jako žao što se to dešava i mislim da oni na ovaj način ruše međuljudske i dobrosusjedske odnose i šalju jasnu poruku srpskom narodu – da nije dobrodošao na teritoriji Grmeča gdje je vijekovima živio”, jasan je Neno Dobrijević iz udruženja “Grmečka korida – Međeđe brdo 1772”.

Drugu godinu za redom vlasti Unsko-sanskog kantona na Međeđem brdu zabranjuju borbu bikova. Opasnost od mina i ovaj put je bilo glavno opravdanje kantonalnog MUP-a. Zabranom je, kažu Grmečlije, prekinuta srpska tradicija duga 243 godine.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.