Na prelu čuvaju običaje i igre

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom, koji su priredili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Kozara“ u Čirkin Polju završeno je deseto Potkozarsko prelo, manifestacija koja njeguje narodne društvene igre i ženske rukotvorine.

Prelo je otvoreno početkom decembra, a svakog vikenda u prostorijama mjesnog doma u Čirkin Polju održavalo se takmičenje u kapanju i trikanju, a učesnice u izradi ženskih rukotvorina izrađivale su svoje radove.

Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Zorana Grahovca na ovogodišnjem Potkozarskom prelu u disciplinama kapanja i trikanja takmičilo se deset ekipa, dok je u izradi ženskih rukotvorina učestvovalo 36 takmičarki.

– Zadovoljni smo odzivom ekipa. Bilo ih je dovoljno da se održe svi planirani takmičarski krugovi, a istovremeno nije bilo velike gužve – rekao je Grahovac dodajući da je Potkozarsko prelo jedna od nekoliko manifestacija koje KUD „Kozara“ organizuje svake godine.

Član ekipe iz Omarske Radoja Starčević pobijedio je u trikanju dok je ekipa „Tamburica“ iz Jutrogošte pobjednik u kapanju.

– Sa ponosom smo primili diplomu za osvojeno prvo mjesto u kapanju. Zahvaljujući našoj spretnosti i velikom iskustvu u kapanju, uspjeli smo da odnesemo pobjedu nad ostalim ekipama – rekao je vođa ekipe iz Jutrogošte, Dragaoja Vila.

U izradi ženskih rukotvorina na ovoj manifestaciji najbolje su bile Gina Mikić u vezenju, Dragica Bokan u heklanju, Mira Ðuđić u izradi narodne nošnje, a Milka Miljević u disciplini pletenja, kojoj je ovo bila i prva nagrada osvojena na ovoj manifestaciji.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam osvojila prvo mjesto u disciplini pletenja. Prvi put učestvujem na Potkozarskom prelu i dolazak ovamo svakog vikenda činio mi je zadovoljstvo – rekla je Miljevićeva koja je predstavljala ekipu iz Omarske.

Dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja, među kojima i priznanje za moralnu podršku prela, koje su dobile Bogdanka Mišković i Marija Mandić. U programu koji je priređen povodom zatvaranja prela, učestvovale su izvorne grupe KUD-a Kozara, folklorna sekcija, a gost večeri bila je krajiška grupa „Noćni leptiri“.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.