Na prvom mjestu srednja medicinska, gimnazija na petom

Najviše učenika završnih razreda osnovnih škola u Prijedoru zainteresovano je za medicinsku školu, na spisku želja slijede saobraćajna, elektro-tehnička i ekonomska škola, a potom gimnazija, izjavila je danas načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske /RS/ Slavica Kuprešanin.

„To je za nas iznenađenje u odnosu na prošlu godinu, jer prema Strategiji razvoja obrazovanja u RS do 2014. gimnazijsko opšte obrazovanje bi trebalo da bude zastupljenije“, kazala je Kuprešanin novinarima u Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić rekla je da opština Prijedor izuzetnu pažnju posvećuje upisnoj politici i poručila da nijedan učenik neće ostati neupisan.

„Vodimo računa o njihovom daljem razvoju, a ne o školovanju za biro za zapošljavanje i ulicu, jer postoje zanimanja koja su postala balast i za koja se neće biti posla možda ni narednu deceniju, kao što je medicisnka struka“, kazala je Babić.

Ona je najavila da će u školsku 2011/12. godinu u prijedorske srednje škole biti upisana 952 učenika u 35 odjeljenja, uključujući i određen broj učenika iz okolnih opština.

„Novina je da se broj učenika u odjeljenju povećava sa 24 na 26, pa i 28, i da se to odnosi samo na narednu školsku godinu“, navela je Babić napominjući da će jedino odjeljenja medicinske struke i ekonomskog tehničara moći imati manje učenika.

Rezultati ankete, koju je Agencija za ekonomski razvoj „Preda – PD“ provela nad 546 od ukupno 887 učenika devetih razreda osnovnih škola u Prijedoru ili 61, 56 odsto, predstavljeni su danas na sastanku Aktiva direktora prijedorskih srednjih škola sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izvor: Glas Srpske