Na Žegeru u rijeci Sani kod Prijedora na stotine škobalja u mrijestu

Slika škobalja u mrijestu, njih na stotine, koja se jučer mogla vidjeti u rijeci Sani, u naselju Žeger kod Prijedora, ribare i sve one koji su imali tu sreću da na licu mjesta vide ovaj prirodni fenomen, podsjetila je na poznato mriješćenje lososa.
Doduše s malom razlikom, ne samo u prostoru, već i u vremenu, jer se prema riječima Romana Ostojića, ribara i predsjednika Skupštine sportskih ribolovaca iz Prijedora, ovakvo nešto u rijeci Sani nije dogodilo posljednjih dvadesetak godina.

Kao iz kade
– Ovo je čudo prirode, koje se rijetko viđa u Sani, pogotovo u plićaku. Tu je do pola metra vode i na jednom mjestu na stotine škobalja koje pokušavamo zaštiti od nesavjesnih ribolovaca koji dobro znaju da je lov na ribe u mrijestu i zakonom zabranjem – kazao nam je jučer Ostojić.
Dodaje da je SRD „Prijedor“ angažovalo i čuvara ali i mještane Žegera da paze na škobalja koji je ovako krupan i statičan za mnoge više nego lagan plijen. Da je tako potvrđuje i Mehmed Mehanović, mještanin Žegera, koji je preksinoć vidio krivolovce kako kukama iz Sane, kao iz kade, izvlače ribu. I to komade težine između kilogram i po i tri kilograma.

Ostali tragovi
– Došao je jedan ribar i za samo dva sata iz Sane trokukom izvukao oko tridesetak povećih škobalja. Tu ih je u vodi odmah i očistio, što pokazuju i tragovi ostavljene ikre, peraja… Bio sam pred kućom i sve to gledao vlastitim očima. Zvao sam i čuvara, no nije mi se javio – rekao nam je Mehanović.
U narednih petnaestak dana, koliko će ovo čudo prirode i potrajati, bit će teško sačuvati kapitalce škobalja koji su rijeku Sanu izabrali za svoj mrijest.
Dnevni avaz

Comments are closed.