Načelnici nekih opština u RS su nesmenjivi- Pavić, Petrović i Mićić dobiće i treći mandat!

Načelnici Prijedora, Bijeljine i Doboja, Marko Pavić, Mićo Mićić i Obren Petrović dva puta uzastopno pokazali su da znaju kako se dobijaju lokalni izbori, tako da skoro nema nikakve sumnje da će i posle oktobra ostati u svojim foteljama s jedinom razlikom što će posle izbora nositi laskaviju titulu gradonačelnika!

Pavić, Mićić i Petrović prva su asocijacija na sredine kojima rukovode i na pomen Prijedora, Bijeljine i Doboja većini građana prvo padnu na pamet upravo njihova imena.

Mićić i Pavić su, bar prema tvrdnjama onih koji ih najbolje poznaju, naklonost birača stekli zahvaljujući razvijenoj stranačkoj infrastrukturi, ali najviše zato što obične građane ne gledaju s visoka.

Oni ističu da Pavić subotom ne propušta šetnju kroz Prijedor i ispijanje kafe sa sugrađanima u nekom od kafića u centru grada, dok se Mićić ne libi da sa običnim ljudima zasedne i kraj rakijskog kotla i to do duboko u noć.

– Obični ljudi to vole, jer im je drago kada vide da se političar nije „podigao“ posle dolaska na vlast. A koliko Bijeljinci i Prijedorčani poštuju svoje načelnike najbolje pokazuje rezultat sa lokalnih izbora 2008. godine. Mićić je tada sa 5.000 glasova razlike pobedio Gavrila Bobara, dok je Pavić iza sebe ostavio i kandidata SNSD-a Aleksandra Kesića i Saveza SDA-SBiH Muharema Murselovića i SDS-a Radenka Stijepića, pošto je osvojio glasova koliko njih trojica zajedno – podseća jedan od naših sagovornika.

Prvi čovek Doboja, Obren Petrović, na izborima 2008. osvojio je skoro 25.000 glasova, dok je njegov protivkandidat iz SNSD-a Zdravko Milićević pridobio naklonost nešto više od 15.000 Dobojlija. Prijatelji dobojskog načelnika kažu da Petrović provodi mnogo vremena među biračima, ali priznaju da je za njegov rezultat 2008. godine ipak najzaslužniji bio bivši čelnik dobojskog SDS-a Branislav Garić, koji je ubijen u aprilu 2009. godine.

Za razliku od Mićića, Pavića i Petrovića, načelnik Laktaša Milovan Topolović nije sinonim za opštinu na čijem je čelu, ali će u oktobru sasvim sigurno osvojiti treći načelnički mandat zato što je kandidat SNSD-a, čiji lider i predsednik RS Milorad Dodik bukvalno predstavlja zaštitni znak ove opštine.

Psiholog Srđan Puhalo kaže da za razliku od Marka Pavića i Milovana Topolovića, koji će sasvim sigurno ostati u svojim foteljama, nije ubeđen da će Mićić i Petrović „hladno“ da osvoje treći mandat. On veruje da će u Doboju i Bijeljini trka za načelničku fotelju biti veoma interesantna, ali se slaže da su aktuelni načelnici pokazali da znaju da prepoznaju šta birači žele.

– Mićo Mićić i Obren Petrović pokazali su da su politički maheri i da znaju kako se treba suprotstaviti najljućim političkim protivnicima iz SNSD-a, a tajna njihovog uspeha je u tome što dobro poznaju mentalitet i potrebe svojih birača. Zahvaljujući dobroj stranačkoj infrastrukturi, oni tačno znaju kada treba posetiti koje selo, a kada i koga treba zaposliti – kaže Puhalo, dodajući da je Petrović ipak pravio rezultat najviše zahvaljujući pokojnom predsedniku dobojskog SDS-a Branislavu Gariću, koji je bio prvi operativac i pokretačka snaga te stranke u Doboju.

Povrh svega, nastavlja on, ne treba smetnuti s uma da u Bijeljini i Doboju živi veliki broj izbeglica koje su tradicionalno mnogo naklonjenije SDS-u nego drugim strankama.

Kada je reč o Marku Paviću, nastavlja Puhalo, on se u politici ponaša kao igrač popularne društvene igre „riziko“, koji prvo dobro utvrdi ono što je osvojio, a potom ide u dalja osvajanja.

– Slično se ponašao i lider SRS Vojislav Šešelj, koji je osvojio vlast u Zemunu, tamo zaveo nekakav red, a onda biračima u drugim sredinama govorio „otiđite u Zemun i vidite kako mi vladamo“ i tako u jednom trenutku od radikala napravio najjaču stranku u Srbiji. Doduše, ne mogu se porediti Pavić i Šešelj, pogotovo po temperamentu, ali govorim o sličnom načinu vođenja politike. Kao svojevremeno Šešelj u Zemunu, Pavić se dobro utvrdio u Prijedoru i odatle pokušava da proširi uticaj i ojača stranku – kaže Puhalo.

On dodaje da ne sumnja u pobedu kandidata SNSD-a u Laktašima, ali ističe da jedva čeka da vidi koliku će prednost u odnosu na ostale stranke zadržati SNSD u ovoj opštini.

– Laktaši imaju razvijenu privredu i veliki broj preduzeća, pre svega privatnih. Ta opština je postala poznata pre rata po olakšicama za privrednike, a pošto ju je protekle četiri godine obeležila kriza, biće interesantno videti hoće li birači i koliko za to okriviti lokalnu vlast – kaže Puhalo.

Politički analitičar Tanja Topić kaže da je nemoguće pobediti Miću Mićića u Bijeljini, Obrena Petrovića u Doboju, Marka Pavića u Prijedoru i SNSD u Laktašima.

– Ko god bude kandidat SNSD-a u Laktašima, on će pobediti. Isto tako, aktuelne načelnike Bijeljine, Doboja i Prijedora praktično je nemoguće poraziti u njihovim sredinama, ali ne toliko zbog snage njihovih partija kao što je slučaj u Laktašima, već zbog njih lično. Oni znaju kako diše njihovo biračko telo, znaju šta treba reći kojoj ciljnoj grupi, a u sebi imaju dozu populizma zahvaljujući kojoj ih birači doživljavaju kao svoje, odnosno narodne ljude, tako da ih je praktično nemoguće pobediti – kaže Topićeva.

Izvor: Press RS

Comments are closed.