Nacionalni park „Kozara“: Počela izgradnja novog info centra

U Nacionalnom parku „Kozara“ počeli su radovi na izgradnji novog info centra u kojem će se posjetioci na kvalitetan i inovativan način moći informisati o sadržajima i vrijednostima ovog zaštićenog područja.

„Novi info centar biće u skladu sa ambijentom i predstavljaće spoj tradicionalne arhitekture Kozare odnosno kombinaciju kamena i drveta sa modernim i atraktivnim elementima“, saopšteno je iz Nacionalnog parka „Kozara“.

Prizemlje će imati ambijentalne cjeline koje omogućavaju posjetiocima da se upoznaju sa prirodnim vrijednostima Parka, u potkrovlju objekta biće edukativni centar sa salom za prezentacije, a svojevrsnu atrakciju predstavljaće stakleni zid koji će posjetiocima omogućiti uživanje u pogledu na šumovite pejzaže Kozare.

Izgradnja novog info centra realizuje se u okviru projekta „Šumska i planinska zaštićena područja“ kojeg Svjetska banka finansira sa po 400.000 KM u oba nacionalna parka u Republici Srpskoj – „Kozari“ i „Sutjesci“.

Cilj projekta je da se institucionalno i tehnički osposobe i osavremene nacionalni parkovi i da im se razvojem turizma omogući održivi razvoj i povećaju vlastiti prihodi.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.