Nacionalni park „Kozara“ – zimski turizam: U novi prostorni plan uvrstiti novo skijalište

Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora, koje upravlja skijalištima na Kozari, predalo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prijedlog uređenja nove ski staze na ovoj planini.

Prema tom prijedlogu, nova staza dužine 850 metara, prosječne širine 30 do 40 metara i srednjeg nagiba, bila bi uređena pored postojeće staze za odrasle, pratio bi je i novi ski lift tipa „sidro“, dužine 500 metara, a bila bi iskorištena infrastruktura postojećih staza – put, struja, instalacije za zasnježavanje – što bi znatno pojeftinilo cijeli projekat.

„Kozari gravitira osam lokalnih zajednica sa oko pola miliona stanovnika. Postojeći kapaciteti nisu dovoljni i naš prijedlog baziramo na činjenici da postojeći kapaciteti nisu dovoljni da zadovolje potrebe posjetilaca, a prije svega omladine i školske djece“, navedeno je u prijedlogu koji je dostavljen i Gradu Prijedoru.

Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ predlaže da se, osim skijališta, u novom prostornom planu za Nacionalni park „Kozara“ predvide i drugi tereni za razne vrste tradicionalnih i modernih zimskih sportova.

„Prostorno-planska dokumentacija koja tretira ovo zaštićeno područje treba uvažiti potencijale Kozare za zimske sportove. Lokacija postojećih staza i prostor oko njih nameće se kao logičan prijedlog da se u okviru ovog područja planiraju prostori za ove namjene“, stoji u prijedlogu.

Iz ove nevladine organizacije naglašavaju da su svjesni značaja Nacionalnog parka i potrebe očuvanja prirodnog ambijenta i da je stoga potrebno zajednički naći rješenja koja ni na koji način neće ugroziti dobra Parka nego će dovesti do povećanja broja posjetilaca u zimskom periodu.

Pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin ranije je pozvala Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora da dostavi svoj prijedlog za proširenje ski kapaciteta na ovoj planini.

„U toku je izrada novog prostornog plana za Nacionalni park `Kozara`. Proširenje kapaciteta jeste neophodno, naročito kad je u pitanju ski lift na stazi za odrasle, koji godinama predstavlja `usko grlo`, ali s obzirom da su skijališta na teritoriji zaštićenog područja, bile bi neophodne i posebne analize“, rekla je Radusinova Srni.

Na Kozari su u funkciji ski staza za odrasle duga oko 600 metara i prateći ski lift tipa „tanjir“, ski staza za djecu i prateći ski lift, kao i mehanizacija za proizvodnju vještačkog snijega.

Postojeće ski staze na sjevernim padinama Kozare u blizini spomeničkog kompleksa izgradio je 1982. godine Rudnik željezne rude „Ljubija“. Od 1992. do 2000. godine skijališta nisu bila u funkciji, a od 2001. godine njima upravlja Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ koje je oživjelo skijališne kapacitete.

U zimskoj sezoni u prosjeku na Kozari boravi oko 4.000 skijaša.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.