Nacionalnom parku Kozara uručena oprema vrijedna 140.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je u utorak Nacionalnom parku “Kozara” opremu vrijednu 140.000 KM, nabavljenu u okviru projekta “Šumska i planinska zaštićena područja”, prenose agencije.

– Cilj ovog projekta je da se institucionalno i tehnički osposobe i osavremene nacionalni parkovi i da im se omogući održivi razvoj, odnosno povećaju vlastiti prihodi, a sve s ciljem razvoja turizma – rekla je Golićeva novinarima na Mrakovici.

NP “Kozara” postao je bogatiji za šumski traktor sa priključcima, osam motocikala, 17 računara, četiri laptopa, fotokopir aparat, projektor i fotoaparat.

Za projekat “Šumska i planinska zaštićena područja” grantovi Globalnog fonda za zaštitu životne sredine su po 400.000 KM za oba nacionalna parka u Republici Srpskoj – “Kozaru” i “Sutjesku”.

– Iz tih sredstava nedavno je za oba parka kupljeno po jedno vozilo za gašenje požara, sada je u fazi nabavka GPS uređaja, gradiće se osmatračnice, a nabaviće se i kante za odvajanje komunalnog otpada – navela je Golićeva.

Ona je dodala da je u toku izrada planova upravljanja, koji su već u formi nacrta završeni i nalaze se na javnom uvidu.

– To su planovi upravljanja koji se odnose na period od 15 godina, a takođe smo za oba parka iz grant sredstava omogućili izradu prostornih planova, tako da budžet Republike Srpske neće biti opterećen za tu vrstu troškova – istakla je Golićeva.

Ona je najavila da bi tokom iduće godine trebalo da bude renoviran i adaptiran centar za posjetioce na Mrakovici, gdje bi trebalo da bude izgrađena konferencijska sala.

– Iz istog granta u toku je adaptacija i sanacija planinarskog doma Kotlovača. Taj planinarski dom služiće za istraživače, posjetioce, đake i studente – dodala je Golićeva.

Prema njenim riječima, u NP “Kozara” biće posađeno 1.100 stabala tise, koja je ugrožena vrsta na ovom području.

Direktor NP “Kozara” Dragan Romčević rekao je da je ova ustanova od samog početka bila uključena u projekat sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i da je zbog te dobre saradnje projekat i odgovorio najvećim potrebama parka.

– Sve što smo danas dobili neophodno je, kako za održavanje memorijalne zone, tako i cijelog područja parka, i unaprijediće rad svih službi ove javne ustanove – dodao je Romčević.

Sličnu opremu Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nedavno je darovalo i NP “Sutjeska”.
SRNA

Comments are closed.