Nada Grahovac, ombudsmen za djecu RS, o slučaju Menković: Bježanjem od kuće dijete skreće pažnju na problem

Policija iz Prijedora i dalje vodi istragu te utvrđuje detalje priča o nestanku Medine Menković (12) iz Rizvanovića kod Prijedora, koja je nakon trodnevnog lutanja 9. jula ove godine pronađena onesviještena u garaži.

Provjera brojeva
Menković se trenutno nalazi na Odjelu dječije psihijatrije KC-a Banja Luka. I policija iz Prijedora još provjerava detalje priča, posebno onih koje je javnosti saopćila majka djevojčice Šefika Grgić (31), koja je uvjerena da je njeno dijete pobjeglo sa znatno starijim i oženjenim muškarcem.
– Istraga o ovom slučaju još traje. Provjeravamo brojeve telefona na mobitelu koji je koristila djevojčica, kao i brojeve koje je kontaktirala. Ali, i priču majke. Očekujemo i dijagnozu iz Banje Luke, tako da ćemo uskoro imati više detalja o cijelom ovom slučaju – kazao je Draško Papak, načelnik Odjela kriminalističke policije u SJB Prijedor.

Majka djevojčice jučer nije bila raspoložena za komentiranje ovog slučaja. Samo je kratko kazala da je bila u posjeti kćerki u bolnici i da joj je odnijela garderobu. Za razgovor nije bio raspoložen ni Medinin očuh Šefik Šabanović (61).

Obrazac ponašanja
Nada Grahovac, ombudsmen za djecu RS, kazala je za „Dnevni avaz“ da bježanjem od kuće dijete skreće pažnju na problem.
– Bježanje može biti reakcija djeteta na dnevni dogođaj, stresnu situaciju s kojom se ne zna nositi, loš uspjeh u školi, problem u porodici, utjecaj vršnjaka ili jednostavno izraz nepromišljenosti.
Ako je takvo ponašanje učestalo i postalo obrazac ponašanja, ako je smišljeno i planirano, onda je ono najčešće posljedica niza faktora i više različitih problema s kojima dijete odrasta i najčešće je u vezi s uslovima u kojima je izostala adekvatna roditeljska briga – kazala je Grahovac i naglasila da svaki slučaj bijega zahtijeva individualni pristup i angažiranje stručnjaka koji radom moraju doći do uzroka takvog ponašanja djeteta.

Nepostojanje evidencije
U RS ne postoji tačna evidencija o broju djece koja rješavanje ličnih i porodičnih problema traže u bijegu od kuće. Takva istraživanja do sada nisu rađena, kao ni ona jesu li skitnji skloniji dječaci ili djevojčice.
Dnevni avaz

Comments are closed.