Nada i Milorad Pavlović iz Petrovog nerazdvojni pedeset godina

U Petrovom Gaju kod Prijedora rodili su se, proveli djetinjstvo, mladost i dočekali starost… Supružnici Nada i Milorad Pavlović nedavno su obilježili 50 godina zajedničkog života.

Uz rodbinu, iće i piće na proslavi „zlatnog pira“ Milorad se prisjetio novembarske noći kada je prije pet decenija ukrao Nadu iz roditeljske kuće.

– Mačka mu je bila glavni saučesnik u tom podvigu. Te noći, Nada je u sobi spavala sa sestrom i tetkom u jednom krevetu. Ušao sam kroz prozor, ali tetka mi je bila najveći problem. Nadu sam probudio tako što sam mačku bacio na njih. Tetka se probudila da otjera mačku. Morao sam čekati da ponovo zaspi. Nadi sam tada prišapnuo da izađe iz kuće. Od tada se i ne razdvajamo – prisjeća se Milorad mladosti.

Nada dodaje da su se poznavali od ranog djetinjstva, jer su bili komšije, čuvali stoku zajedno i radili na njivi, kopali i želi žito… Sa 16 godina već je bila udata za njega.

Iako je život na selu tada bio težak, mnogo se radilo i nije bilo mehanizacije, Milorad se ne žali i kaže da mu je bilo kao i drugima u to vrijeme, imao je volove, a potom konje i sa njima radio. Poslije je otišao na posao u Hrvatsku, gdje je promijenio devet firmi.

Na pitanje kako su održali brak toliko godina, Milorad odgovara da je u svemu najvažnija sloga, porodica i zdravlje.

– U životu nema jednosmjerne ulice i hodanja u jednom pravcu, život je prevrtljiv i komplikovan – kaže Milorad.

Za sklad u braku Nada dodaje da treba puno strpljenja, ljubavi, i dobre volje, jer nigdje nema idealnog života bez trzavica, ali preko svega se pređe, pogotovo radi djece…

– Milorad je uvijek bio dobar, čovjek koji nije pio – kaže Nada,

a Milorad dodaje da se volio „vucati“ po selu.

Na to Nada odgovara da mu je to tolerisala jer je bio mlad, a i muškarcima se to praštalo, ali ženama se znalo, pa tako i njoj, da je mjesto kod kuće uz djecu i njima to ni selo ni porodica ne bi oprostili.

Nada i Milorad su stekli troje djece, sinove Danu i Radu, te kćer Dragojlu. Imaju i dva odrasla unuka, Sašu i Vanju.

– Zadovoljan sam u odnosu na svoje vršnjake, kako sam bio ratno siroče dobro sam uspio i ne žalim se. Ne bih se mijenjao ni sa kim u selu ni za šta, i ponovo bih išao istom stazom života – kaže Milorad.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.