Nada Vukota iz Dragotinje oslikava staklo

Neko je rođen da slika na platnu, neko na papiru, a Nada Vukota iz Dragotinje kod Prijedora ima spretne ruke za slikanje po staklu. Ona je dokaz da se neobičan hobi vremenom može pretvoriti u pristojan izvor prihoda. Jedino, kaže Nada, treba strpljenja i vere da će to što radiš jednom biti nagrađeno po zaslugama. Ona već nekoliko godina, u nedostatku posla, oslikava čaše, flaše i pepeljare, koje su po njenom mišljenju, idealni pokloni. A sve je počelo, sasvim slučajno.
-“Ugledam nešto i pomislim da ću nešto slično nacrtati. Imam bujnu maštu i uvek sam volela da se bavim nekim neobičnim stvarima. Tako sam prvo počela da ukrašavam flaše i čaše piljevinom i to je jedno vreme bilo jako popularno. Međutim, toga sam se zasitila i poželela da radim nešto drugačije – da slikam po staklu. I tako je počelo. Pre možda četiri godine uspela sam pronaći alat i onda sam počela skromno, čisto za neke svoje potrebe da oslikavam staklo. To što uradim sam poklanjala svojim najbližima, ali sam onda pre par meseci stupila u kontakt sa jednom ženom koja ima poklon šop i koja se oduševila ovim šta ja radim. Tako smo počele saradnju i to je sad jedan jako lep poslić“, priča Nada.
Ova mlada majka dvoje dece, sa trećim na putu, kaže da je dočekala vreme kada može da unovči svoj talenat i hobi.
-“Nije to velika zarada, ali je pristojna i uvek dobro dođe“, sa osmehom kaže Nada, ističući da je najsrećnija zbog toga što radi ono što voli.
U selu Dragotinja, svi znaju za njena umetnička dela, pa joj neretko komšije donose flaše neobičnog oblika, kako bi joj pomogli u stvaralačkom procesu. Međutim, njena najveća podrška je suprug Dušan.
-“Flaše nabavljamo svi, doduše najčešće ja. Pomažem joj u svemu i nije mi teško, jer ona je zaista prava umetnica. Pomažu i komšije. Kakvu god da nađu zanimljivu flašu, to obavezno mora Nada da vidi, da li se tu može nešto napraviti i slično“, kroz smeh priča Dušan Vukota.
I Nada i suprug su nezaposleni i žive od poljoprivrede. Za koji mjesec u porodicu im stiže treća prinova, pa će Nadin hobi i ubuduće, biti dobro došao dodatni izvor prihoda.
Večernje novosti-G. Vila

Comments are closed.