Najčitanija djela iz školske lektire

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora imala je u prošloj godini 31.523 posjete svojih 1.500 članova koji su na odjeljenjima za dječiju i književnost za odrasle uzeli knjige na čitanje.
Direktor ove biblioteke Mara Ećim potvrdila je da je čitaocima bio na raspolaganju fond od 45.000 bibliotečkih jedinica koji je prošle godine kupovinom sopstvenim sredstvima, ili dobijenih na poklon uvećan za 4.212 bibliotečkih jedinica.
– Uglavnom su čitaoci uzimali na čitanje sa spiska školske lektire i djela iz oblasti beletristike. Mi smo se trudili da na našim policama imamo najtraženija djela namijenjena dječijoj i odrasloj čitalačkoj populaciji – kaže Ećimova.
Ona je dodala da se u književnom fondu ove biblioteke nalazi 757 knjiga štampanih na devet evropskih i turskom jeziku, kao legat porodice Makanić koji se sastoji od 897 knjiga.
Ećimova je dodala da zabrinjava što je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” ušla i u ovu godinu bez ikakvih nagovještaja kada će početi da se rješavaju njihova dugogodišnja dva najveća problema – prostor i kadrovska pitanja.
– Prošle godine smo gajili nadu da će ovi problemi početi da se rješavaju, međutim, na sve naše molbe i prijedloge dobili smo negativne odgovore, ili ih uopšte nismo dobili. Uz malo veće razumijevanje nadležnih mogli bi da budu riješeni problemi sa kojima se već više decenija suočava naša ustanova koja obavlja i poslove matične biblioteke u prijedorskoj regiji – istakla je Ećimova.
Biblioteka je, naime, još sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka postala “privremeni” podstanar u Muzeju “Kozare”.
– Kako stvari stoje taj će status još dugo zadržati – naglasila je Ećimova.
Ona je dodala da ova ustanova raspolaže samo sa 116 metara kvadratnih sopstvenog prostora u koji je zahvaljujući opštinskim sredstvima poslije izvršene adaptacije u užem dijelu grada smještena prije nekoliko godina Gradska čitaonica. U podstanarskom prostoru površine 208 kvadratnih metara nalazi se njeno sjedište, sa odjeljenjima dječije i književnosti za odrasle čitaoce.
Poklon
Mara Ećim kaže da im je Univerzitetska biblioteka RS poklonila oko 20.000 bibliotečkih jedinica stručne literature namijenjene uglavnom srednjoškolcima i studentima. Ona ističe da čitaoci koji bi trebalo da koriste poklonjenu literaturu nemaju nikakve koristi jer je zbog nedostatka prostora ona zapakovana i smještena u dva iznajmljena depoa.
Glas Srpske

Comments are closed.