Najljepše ljeto na planini

Od početka godine do danas Nacionalni park Kozaru posjetilo je oko 40.000 gostiju, a samo ih je u julu bilo oko 7.500, što je, prema riječima Vinka Kosa, zamjenika direktora Nacionalnog parka, za svaku pohvalu, s obzirom na jun, kada je bio zastoj zbog klizišta na putnom pravcu Kozarac – Mrakovica.
– Sanacijom i otvaranjem puta do Mrakovice gosti se polako vraćaju. Ljetni dani su svakako period kada imamo više gostiju, naročito u sedmom mjesecu i osmom, s obzirom na to da je mnogo naših sugrađana, koji žive i rade u inostranstvu, došlo na godišnji odmor – kaže Kos i dodaje da su upravo oni tokom ljeta najčešći posjetioci Nacionalnog parka Kozara.
Kos navodi da se bilježi i nešto organizovanih dolazaka. Uglavnom se radi o manjim grupama. Takva posjeta je, prema njegovim riječima, najviše izražena u maju i septembru, kada su u toku đačke ekskurzije, ali s vremena na vrijeme grupe turista znaju stići i tokom ljeta.
Naš sagovornik ističe da se saobraćaj prema Mrakovici, meorijalnoj zoni Nacionalnog parka Kozara, odvija normalno. U toku je asfaltiranje puta do memorijalne zone, a radovi će biti završeni u narednih dva ili tri dana. Pored radova na putu, ovih dana u toku je i uređenje memorijalne zone.
– Na prostoru memorijalne zone u toku je realizacija projekta „Revitalizacija muzejske postavke Kozara u Narodnooslobodilačkom ratu“. Završeni su spoljni radovi na muzeju. U toku je izvođenje unutrašnjih radova, te izrada eksponata i njihova sanacija, odnosno revitalizacija – kaže Kos i dodaje da se radi i na opravci kompletne rasvjete na području memorijalne zone.
Dodaje da proplanak Gola planina, u posljednje vrijeme, postaje prava atrakcija za goste koji dolaze na Kozaru.
– Što se tiče Gole planine, ona je veoma atraktivna u ovom periodu. Takođe, put koji je urađen još prije dvije godine, kada je bilo u toku snimanje filma „Neprijatelj“, u dobrom je stanju. Oko 1.300 metara puta smo presvukli grebenim asfaltom, koji smo iskoristili od obnove puta prema Mrakovici – kaže Kos i dodaje da se u Nacionalnom parku nadaju da će i pored svih problema u šestom mjesecu, do kraja godine broj gostiju dostići 70.000, koliko ih je bilo i lani.
Tekst-Fokus
Foto-www.gradprijedor.com

Comments are closed.