Najmoćnije žene u Republici Srpskoj

Novine EuroBlic su nakon liste od 50 najmoćnijih ličnosti Republike Srpske objavile i listu 30 najmoćnijih žena RS na kojoj se nalaze i Elizabeta Josipović, vlasnica i direktorica preduzeća „Skonto-prom“ iz Prijedora te prim.dr. Azra Pašalić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor. U nastavku Vam donosimo cijeli članak sa listom od 30 najmoćnijih žena.

Balkanske žene retko su imale priliku da se dokažu i postanu moćne. Mesto u vrhu vlasti im je, nekako, uvek izmicalo, a i ako su nekada bile na nekoj poziciji, govorilo se da su “pioni moćnih muškaraca”. Pred pripadnicama nežnijeg pola stoji mnogo teži put do uspeha, ali se one ipak ne libe da u borbi za svoja prava govore o zabranjenim temama i pokreću stvari sa mrtve tačke, da odlučuju hrabro i kad takvu njihovu reakciju niko ne očekuje.
Mada naša sredina još nije prevazišla stereotip po kojem je ženama mesto u kući, činjenica je žena može biti dobra majka, domaćica i izuzetno uspešna u svojoj karijeri.

Međutim, problem je često u tome što je mali broj žena pozicioniran na visokim funkcijama u političkom i uopšte javnom životu. Dešava se i da one žene koje obavljaju neku važniju funkciju budu manje plaćene nego muškarci na toj istoj poziciji.

Direktorka Džender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova RS – Spomenka Krunić smatra da, iako se institucionalno mnogo učinilo na unapređenju položaja žena u RS, još ima mnogo posla da bi se postigli vidljivi rezultati i da bi žene zaista postale ravnopravni partneri u društvu. Džender centar vodi kampanju pod nazivom “100 godina za ravnopravnost”, koju podržava Vlada RS. “Veliki je problem što naše žene trpe nasilje u porodici, a često se dešava da se to nasilje ne procesuira i da počinioci ne budu adekvatno kažnjeni”, upozorava Krunićeva. U Džender centru još nisu zadovoljni brojem žena na mestima odlučivanja, a osim toga, žene trpe diskriminaciju na radu i u zapošljavanju po osnovu bračnog i porodičnog statusa koji predstavlja prepreku njihovom napredovanju na poslu i profesionalnom usavršavanju, što se reflektuje na njihova primanja. Diskriminaciju najviše trpe žene sa invaliditetom, žene koje žive na selu i one koje su izložene nasilju.

Po podacima Helsinškog parlamenta i NVO “Udružene žene” Banjaluka, najveći broj žena u BiH zarađuje od 200 do 400 KM mesečno, a najveći broj muškaraca zarađuje od 300 do 500 KM. Muškarci procentualno dominiraju u višim platnim razredima, a žene nad muškarcima jedino u dva najniže plaćena platna razreda, tako da zaposlene žene u BiH mesečno dobijaju 11 miliona KM manje od muških zaposlenih kolega.

1.Branislava Milekić-Generalna direktorka Elektro¬privrede RS.
2.Daniela Milovanović-Sudija Okružnog suda Banjaluka i Posebnog odeljenja za najteže oblike organizovanog i privrednog kriminala.
3.Nada Tešanović-Potpredsednica Narodne skupštine RS.
4.Slavica Injac-Direktorka Agencije za bankarstvo RS.
5.Sanja Sibinčić-Organizacijom vantelesne oplodnje se bavi od 2000. godine, a prvi samostalni postupak obavila 2003.
6.Jasna Brkić-Potpredsednica Vlade RS i ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.
7.Ranka Mišić-Predsednica Saveza sindikata RS.
8.Ljiljana Mijović-Od maja 2004. je članica Evrops¬k¬og suda za ljudska prava i prva je predstavnica pravosuđa BiH u tom sudu.
9.Svetlana Cenić-Ekonomista i članica Odbora direktora NVO “Transparensi internešenel” u BiH.
10.Dušanka Majkić-Predsedavajuća Doma naroda BiH i članica SNSD.
11.Marija Milić-Odgovorna uredni¬ca dnevnog lista “Euro- Blic”.
12.Nataša Tešanović-Vlasnica “Alternativne televizije”.
13.Brankica Janković-Na čelu agencije za marketing i tržišne komunikacije “Aquarius” Banjaluka.
14.Željka Cvijanović-Šefica Kabineta premijera RS i njegova savetnica za evropske integracije.
15. Suzana Rađen-Todorić-Glavna i odgovorna urednica Televizije BN.
16. Mirjana Čomić-Izvršna ¬direkto¬rka Sek¬to¬¬ra za plasmane IRBRS.
17.Snježana Railić-Načelnica Novog Grada.
18.Nada Golubović-Predsednica Udruž¬enih žena.
19.Elizabeta Josipović-Vlasnica preduzeća “Skonto-prom” iz Prijedora, koje je u 2008. godini zvanično postalo dobavljač iz tekstilne branše za švedsku kompaniju “Ikea”. “Skonto-prom” je najuspešnije preduzeće u tekstilnoj industriji i u godini krize poslovali su s velikim dobitkom.
20.Božana Šljivar-Direktorka Agencije za osiguranje RS i predsednica Radne grupe za reformu penzijsko-invalidskog osiguranja.
21.Azra Pašalić-predsednica Skupštine opštine Prijedor u drugom mandatu. Omiljena prijedorska pedijatrica, preživela je politički razlaz sa Strankom za BiH i napade funkcionera te stranke. Prešla u SDP i sačuvala politički identitet i birače.
22.Mirjana Kusmuk-Glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske”.
23.Radmila Stojnić-Načelnica Odeljenja za finansije u gradskoj upravi Banjaluka.
24.Snežana Savić-Profesorka Pravnog fakulteta u Banjaluci.
25.Tanja Topić-Politička analitičarka čiji stavovi doprinose demokratizaciji i buđenju građanske svesti.
26.Dragica Ristić-Izvršna direktorka Privredne komore RS.
27.Radmila Mihić-Pomoćnica ministra finansija RS.
28.Mira Lolić-Močević-Direktorka programa RTRS.
29.Jasminka Krivokuća-Direktorka “Pošta Srpske”.
30.Milkica Milojević-Predsednica Udruženja “BH novinari”, novinarka i feministkinja.

Comments are closed.