Najstariji prijedorski rašljar pronalazi vodu

Malo je ljudi pod Kozarom, koji nisu čuli za osamdesetjednogodišnjeg Dragoljuba Bašića, najstarijeg i najpoznatijeg prijedorskog „rašljara“ iz sela Gornji Garevci. Meštani potkozarskih sela kažu – „ko god je kopao bunare, čuo je za rašljara Dragoljuba“. On već punih 60 godina izvore vode pronalazi uz pomoć rašljaste bele leske i rosfrajnih žica.
Zahvaljujući njegovom umeću, do sada je iskopano više od hiljadu bunara u Republici Srpskoj, ali i šire. Kaže da do sada nikada nije pogrešio i da gde god je pokazao da ima vode, tako je i bilo.
“Kada naiđem na vodu, rašljasta bela leska se savija i potvrđuje da tu ima izvor. Onda to proverim rosfrajnim žicama, koje se ukrštaju ako vode ima. Međutim, ako rašlje ne pokažu snagu vode, opet ne određujem kopanje, idem dalje, tražim jače vrelo. Jednostavno, na leskama osetim da li ima kamena, jer onda one skaču, ne stoje ravno. Dubinu merim tako što se odmaknem od mesta izvora do mesta na kojem se leska ponovo savija, to je dubina“, objašljava proces traženja vode starina Dragoljub Bašić.
Ovaj vitalni osamdesetjednogodišnjak kaže da poseduje unutrašnju energiju, koja mu pomaže da preko leske i žica pronađe vodu unutar zemlje.
“To je meni urođeno. Nema mnogo takvih što poseduju energiju koja im pomaže u otkrivanju izvora. Jednostavno, kada dođem do vode, onda osetim nešto kao niskonaponski struju“, priča Dragoljub.
Proverili smo u okolnim selima i zaista je istina sve što se o njemu priča. Pre negošto krenu sa kopanjem bunara, seljaci ga zovu da im pronađe najjače vrelo. Ono šta kaže za mesto i dubinu, uvek je istina.
“Ja sam za njega čuo i pozvao ga da nam nađe vodu, kada smo kopali bunar i pronašao je. Međutim, nisam ga poslušao i nisam iskopao bunar do dubine do koje je rekao. Tu sam jako pogrešio, jer sada imam manjka vode, pa ću morati produbiti bunar do one dubine kako je on rekao. Veliki je stručnjak, trebao sam ga poslušati“, priča meštanin Starog Voćnjaka kod Prijedora, Milutin Savanović.
Starina Dragoljub kaže da poslednjih petnaestak godina nestaje izvorišta, ali da će priroda učiniti da voda ponovo naiđe. Kaže – „nema brige, sve će doći na svoje!“.
G.V.-Večernje novosti

Comments are closed.